Lukijalta: Ötzi, Hannibal ja ilmasto

Ötzi on noin 5300 vuotta vanha muumio, joka löytyi Alpeilta Ötztalin alueelta Italian ja Itävallan rajalta vuonna 1991. Ötzi oli tullut näkyviin sulavan jäätikön alta noin 3 200 metrin korkeudella.

Ötzi oli kohdannut kuolemansa alueella liikkuneiden vihollisten nuolesta. Yhteenotto oli ilmeisesti tapahtunut korkeammalla vuoristossa, koska Ötzin arvellaan liukuneen löytöpaikkaansa jäätikön mukana. Löytö oli arkeologinen sensaatio ja sen kautta on saatu paljon tietoa eurooppalaisten elämästä yli 5000 vuotta sitten. Euroopan väkiluku oli tuohon aikaan ehkä 3–4 miljoonaa eli alle prosentin nykyisestä noin 750 miljoonasta.

Ötzin aikoihin ilmaston on täytynyt olla nykyistäkin lämpimämpi. Tämä selittäisi ihmisten liikkumisen vuoristossa noin 3 300 metrin korkeudella, missä nykyisin kesälläkin lähes kaikkialla on jäätä ja lunta.

Vihollisen tappama Ötzi jäi kenties aluksi lumisateen alle ja pakastui sitten vähitellen paksuuntuvan jäätikön sisään yli 5000 vuodeksi ilmaston kylmetessä.

Hannibal oli Pohjois-Afrikassa sijaitsevan Karthagon sotapäällikkö, joka kävi sotaa Rooman valtakuntaa vastaan noin 2200 vuotta sitten. Hänen armeijansa vahvuus oli 55 000 jalkamiestä, 6 000 ratsumiestä ja 38 norsua. Hannibal vei armeijansa Espanjan kautta Alppien pohjoispuolelle tehdäkseen yllätyshyökkäyksen Roomaa vastaan ylittämällä Alpit.

Hannibalin aikoihin Euroopan väkiluku lienee ollut noin 40 miljoonaa ja koko maapallon noin 200 miljoonaa.

Sekä Ötzin että Hannibalin aikakausille sattunut ilmaston lämpeneminen ei voinut olla ihmisen toiminnan aiheuttamaa.

Syksyllä 218 eKr. Hannibalin armeija ylitti Alpit 2 000–2 500 metrin korkeudella 16 päivässä. Aikalaistekstien mukaan armeijan reitillä ei ollut jäätä ja jäätiköt olivat vetäytyneet ylemmäksi. Karthagolaisten sodankäyntiä auttoi merkittävästi tuolloin vallinnut lämmin ilmastojakso.

Monet tieteelliset tutkimukset ovat vahvistaneet Euroopassa alkaneen noin 300 eKr. lämpimän kauden, jota kesti 700 vuotta. Pääosan tuosta ajasta ilmasto on todennäköisesti ollut nykyistä lämpimämpi.

Euroopan lämpimät ilmastojaksot ovat olleet suotuisia kulttuurien ja yhteiskuntien kehitykselle. Sadot ovat olleet hyviä ja on voitu viljellä monia kasvilajeja.

Väestö on voinut paremmin ja kasvanut kuolleisuuden ollessa alhaisempi. Yhteisöissä on aikaa jäänyt myös tieteiden, taiteiden ja aatteiden harrastamiselle.

Sekä Ötzin että Hannibalin aikakausille sattunut ilmaston lämpeneminen ei voinut olla ihmisen toiminnan aiheuttamaa. Noiden aikakausien jälkeen tapahtunut ilmaston kylmeneminen ei myöskään ole voinut olla seurausta ihmiskunnan toimenpiteistä.

Ilmastoasioita on hyvä tarkastella myös pitkien aikavälien historiallisista näkökulmista unohtamatta pohjoisen pallonpuoliskon noin 10 000 vuotta sitten loppunutta jääkautta. Suomenkin kohdalla 2–3 kilometrin paksuinen jää suli ilmaston lämpenemisen seurauksena ja jääkauden muokkaamalle pohjalle syntyi luonnonkaunis kotimaamme.

Esittämäni näkemykset perustuvat yleisesti hyväksyttyyn ja käytössä olevaan tietoon, historialliseen kirjallisuuteen sekä moniin tieteellisiin julkaisuihin.

Eero Timgren

Savonlinna

Kommentoi