Lukijalta: Afganistanissa pätee sharia-laki

Kahdenkymmenen vuoden sotimisen jälkeen Yhdysvallat liittolaisineen kärsi Afganistanissa moraalisen ja sotilaallisen tappion. Voittaja on sissitaktiikkaa mestarillisesti noudattanut islamilainen Taleban-järjestö, jonka haltuun joutui runsaasti amerikkalaista sotamateriaalia.

Daily Telegraph -lehden mukaan talebanit saivat 208 helikopteria, 75 000 sotilasajoneuvoa, 600 000 kappaletta käsiaseita (sinkoja, kivääreitä, pistooleja, konekivääreitä) sekä runsaasti tiedusteluvälineistöä.

Näin suuri määrä mahdollistaa taloudellisesti merkittävät asekaupat esimerkiksi naapureina olevien muslimimaiden kanssa. Valtansa vakiinnuttamiseksi Taleban tarvitsee nyt elintarviketoimituksia ja lääkintähuoltoyksiköitä akuuttien vammojen ja sairauksien hoitamista varten.

Taleban on ilmoittanut hallitsevansa yli tuhat vuotta käytössä olleen islamilaisen sharia-lain avulla, joka perustuu Koraaniin sekä heimo-oikeuden ja perimätiedon kautta tuleviin tulkintoihin.

Tässä on joitakin lainauksia tuosta laista: ”Jihad on sotaa ei-muslimeja vastaan uskonnon perustamiseksi. Se on jokaisen muslimin ja valtion muslimijohtajan (kalifin) velvollisuus. Muslimijohtajat, jotka kieltäytyvät jihadista, toimivat vastoin shariaa ja ovat sopimattomia hallitsemaan.”, ”Kalifi voi nousta virkaansa kaappaamalla vallan voimaa käyttäen.” ja ”Muslimi on velvoitettu valehtelemaan, jos sen tarkoitus on pakollinen. Tämä tarkoittaa islamin käskyjen toteuttamista esimerkiksi jihadissa. Muslimin ei tarvitse tuntea syyllisyyttä tai häpeää, mikä liittyy tämänkaltaiseen pakolliseen valehtelemiseen.”.

Sharia-laki kattaa kaikki elämän alueet; perheoikeuden, talousoikeuden ja rikosoikeuden. Sharia-oikeudessa vahvistetaan avioliitot, jotka ovat sukujen ja heimojen välisiä sopimuksia. Näissä sopimuksissa määritellään muun muassa morsiamen hinta. Lain käyttö on ankaraa. Kuolemanrangaistus eri muodoissaan ja raipparangaistukset ovat käytössä.

Sharia-laki kattaa kaikki elämän alueet; perheoikeuden, talousoikeuden ja rikosoikeuden.

Viimeisten 200 vuoden aikana Afganistania ovat yrittäneet hallita keisarillinen Venäjä, Brittiläinen imperiumi, Neuvostoliitto ja nyt viimeksi Yhdysvallat liittolaisineen. Todellinen mielenkiinnon syy Afganistania kohtaan ovat sen vuoriin kätkeytyvät luonnonvarat, joista varsin ajankohtainen on akkuteollisuuden tarvitsema litium. Kiina on tästä hyvin kiinnostunut.

Lännen tappio Afganistanissa heikentää Yhdysvaltojen luotettavuutta liittolaisena ja sotilasmahtina. Naton sotilaallinen vahvuus ja toimintakyky on heikompi kuin moni on tottunut ajattelemaan. Afganistanin sodan lopputuloksella tulee olemaan merkittävä vaikutus maailmanpolitiikkaan. Afganistanin sisällä saattaa alkaa kamppailu siitä, kuka on se oikeaoppinen kalifi, joka voi nousta virkaansa kaappaamalla vallan voimaa käyttäen.

Tämän kirjoituksen lähteinä olen käyttänyt asiaa käsittelevää kirjallisuutta, suomalaisissa ja kansainvälisissä tiedotusvälineissä julkaistuja tietoja sekä kahdeksan vuoden oleskeluani islamilaisissa maissa.

Eero Timgren

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka