Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ihan vaan “läpällä” – Sananvapauteen liittyy myös vastuu

Somesta olen saanut lukea, kuinka jotkut toivovat, että Elokapinan päälle ajetaan, kuinka Pietarissa käyneet jalkapalloturistit sietäisivät sammua talvella hankeen ja kuinka Pride-porukka sietäisi kivittää. Myös valtakunnan pääpoliitikot saavat osakseen painokelvotonta tekstiä.

Tämä on huolestuttava suuntaus. En kiellä sitä, etteikö ihmisillä olisi oikeus vihata erilaisia asioita tai ylipäätään olla eri mieltä. Kuitenkin kun sitä omassa vauhkossaan jatkuvasti tuodaan julkiseen tilaan, luo se toimintakulttuuria, joka ei mieltä lämmitä. Viha ruokkii vihaa.

Nykyään tehdään asioita “ihan vaan läpällä”. Koulumaailmassa törmää usein siihen, että huumorin varjolla esimerkiksi nimitellään toisia, jopa kiusataan “läpällä”. Aikuisten tehtävä on näyttää mallia. Omat ennakkoluulot ja aggressiot pitäisi pystyä purkamaan muulla tavoin, kuin läyhäämällä somessa. Myönnän, että itsekin olen joskus tunteenpuuskissani painanut enteriä ennen perusteellista harkintaa. Olen ollut harmissani ja pyytänyt anteeksi.

Jotkut kokevat anteeksipyytelyn heikkoutena. Sananvapauteen on aina helppo vedota. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia. Keskustelu kasvotusten on paljon hedelmällisempää. Asiat, joita somessa kirjoitellaan, jäisi monelta sanomatta kasvotusten. Olen yrittänyt lapsille opettaa, että se mitä nettiin kirjoitat, pitäisi pystyä sanomaan vaikka omalle äitille.

Suurin osa ihmisistä tuomitsee vihapuheen. Haluan, että ihmiset kiinnittäisivät vielä enemmän huomiota siihen, mitä tehdään huumorin varjolla. Poliitikkojen vastuu on vielä suurempi. En haluaisi nähdä yhtään mukahauskaa meemiä, jotka loukkaavat joko jotain tiettyä ihmistä tai kokonaista ihmisryhmää.

Tero Juuti

Sananvapauteen on aina helppo vedota.

Uusi kaupunginvaltuutettu (liik.)

Savonlinna