Lukijalta: Tulevaisuus on tehtävä

Tulevaisuudessa toimivat tietoliikenneyhteydet ovat seuraavaksi tärkein tekijä tiestön kunnon ohella, asumisen ja yrittämisen kannalta. Monipaikkaisuus, etätyön tekeminen on tullut osaksi arkea, kun viimeisen vuoden aikana on tullut kieltojakin, ettei työpaikalle saa tulla tekemään töitä. Näin monen työpaikka on vaihtunut kotitoimistoon tai vapaa-ajan asunnolle.

Mobiiliverkko on lähivuosina muuttumassa 5G-teknologiaan ja toimii jo suurimmissa taajamissa. Tämä mahdollistaa nopeamman tiedonvälityksen ja siten uusien innovaatioiden käyttöön oton. 5G-tekniikassa korkeampaa ja nopeampaa taajuutta käytettäessä, tukiasemia pitää olla paljon tiheämmässä kuin nykyisellä 4G:llä ja vaatii valokuidun rinnalleen toimiakseen hyvin.

Matalamman (700 Mhz) 5G-verkon nopeus on hitaampi, mutta toimii nykyisten tukiasemien määrillä. Sähköyhtiöt vetävät maakaapeleita niin taajamissa kuin maaseutualueilla, tuolloin tietoverkko- ja sähköyhtiöiden pitää tehdä aina yhteistyötä ja mahdollisuuksien mukaan laittaa valokuitu samaan kaivantoon sähkökaapelin kanssa.

Toimivat tietoliikenne yhteydet tasa-arvoistavat ihmisiä asuinpaikasta riippumatta. Voit yhtä hyvin perustaa verkkokaupan maaseudulle kuin kaupunkiin, jos muu logistiikka toimii hyvin. Verkkokaupan voimakas kasvu on yllättänyt monet perinteiset kaupat, jotka eivät osanneet varautua siihen, kuten Helsingin Stockmannin, yhden Suomen parhaimmalla paikalla sijaitsevan kaupan.

Hyvään elinkeinopolitiikkaan kuluu koko kaupungin eri alueiden mahdollisuuksien hyödyntäminen hyvällä kaavoituksella, vapaa-ajan ja vakituista asumista kehittämällä. Liian tiukoilla säännöillä ei tule rajoittaa ihmisten oikeutta asua siellä, missä hän haluaa. Etätyön tekemisen mahdollisuuksien parantaminen tuo uusia asukkaita, verotuloja ja tukee palvelurakenteen säilymistä koko kaupungin alueella. Ei ole niinkään todennäköistä monessakaan entisessä kuntataajamassa, että tulisi yritys, joka rakentaa hallin ja työllistäisi kymmeniä henkilöitä. Etätyö on sen sijaan on jo totta.

Käykäähän äänestämässä!

Hannu Karvinen

Kuntavaaliehdokas (kesk.)

Savonlinna

Kommentoi