Lukijalta: Hallintokulttuurin tulee Savonlinnassa muuttua

Meneillään olevat kuntavaalit eivät vielä välttämättä Savonlinnan kaupungin hallintokulttuuria muuta vaikka oma vaikutuksensa vaaleillakin on. Vaikutelmaksi on viime vuosien aikana syntynyt, että Savonlinnan kaupungin päätöksenteossa on ollut poliittinen johtajuus hukassa.

Lainsäädännön puitteissa tulee toki hallinnossa toimia, mutta, jos luottamushenkilöt keskenään median kautta keskustelevat eri lakipykäliin tai esimerkiksi hallintosääntöön vedoten, on jotain mennyt jo aikaa sitten metsään.

Luottamushenkilöjohdon pitäisi pystyä keskustelemaan ja neuvottelemaan asioista ja tässä neuvottelussa sekä vuoropuhelussa keskeinen vastuu on muun muassa hallituksen ja valtuuston puheenjohtajilla.

Onko nyt aktiivisesti näin toimittu, kokoonnuttu tai etäyhteyksillä keskusteltu yhteisten näkemysten löytämiseksi puheenjohtajan johdolla? Luottamushenkilöt toki käyttävät kaikkia vaikuttamiskanaviaan. Keskustellaan ja neuvotellaan yli puoluerajojen, mutta jonkun täytyy lopulta neuvottelua koordinoida ja koota asiat yhteen.

Virkamiehet valmistelevat ja esittelevät päätettävät asiat luottamushenkilöille. Päätöksentekijöillä tulee olla täysi vapaus keskustella ja neuvotella keskenään sekä tehdä muutosesityksiä virkamiesten valmisteluun sekä esityksiin nähden, eikä luottamushenkilöitä kohtaan saa syntyä tällaisessa tilanteessa mitään painostusta. Mediatietojen perustella näin ei vaikuta aina olleen.

Johtamisessa sekä viranhaltijoilla mutta myös luottamushenkilöillä keskiössä tulee olla kuuntelemisen ja toisten ymmärtämisen taito. Vaikuttava vuorovaikutus on keskeinen tekijä siinä, miten hyvin asioita kaupungissamme saadaan asukkaiden yhteisen edun mukaisesti eteenpäin.

Päätöksentekijöillä tulee olla täysi vapaus keskustella ja neuvotella keskenään sekä tehdä muutosesityksiä.

Hallintokulttuurin byrokratiaa tulee ehdottomasti keventää. Itse en arvosta toimintatapaa, jossa asioista keskustellaan eri toimijoiden ja organisaatioiden välillä vain jäykästi ”pykälien” kautta eli päätöksentekoelimet tekevät päätöksiä, joista sitten lähetetään pöytäkirjanotteita paikasta toiseen.

Savonlinna on sen verran pieni kaupunki, että täällä olisi erittäin tärkeää saada alueemme asukkaat, yritykset, julkiset toimijat, kolmassektori ja koulutusorganisaatiot avoimeen ja jatkuvaan vuorovaikutukseen.

Yhdessä eri toimijoiden kesken voimme suunnitella lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä alueemme kehittämistä. Seudullamme on myös eri organisaatioissa useita viestinnän ammattilaisia ja viestintätiimejä, joita voimme hyödyntää kootusti, kun viemme kotikaupunkia Savonlinnaa eteenpäin.

Panu Peitsaro

Kuntavaaliehdokas (liik. sit.)

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka