Lukijalta: Sana sanaa vastaan – Niin kuin Avi ratkaisussaan ilmoitti

Kiistämättä sitä perusasiaa, että kaupungin tulee huolehtia työntekijöistään, haluamme kiinnittää huomiota siihen prosessiin, miten työsuojeluasia Jonne Tynkkysen kohdalle hoidettiin.

Luottamushenkilön ollessa kyseessä Tynkkystä olisi tullut kuulla prosessin alusta lähtien kuntalain mukaisesti kaupunginhallituksessa. Aluehallintovirasto antoi ratkaisussaan 5.5. huomautuksen kaupunginjohtaja Laineelle sekä kaupunginhallitukselle, että kuntalain mukainen prosessi oli jätetty tekemättä.

Tästä tärkeästä osapuolen velvoitteesta kaupungin työsuojeluorganisaation lehtikirjoitus Itä-Savossa 3.6. vaikenee täysin.

Ymmärrämme selkeästi, että työsuojelulliseen ja työyhteisön sovittelun henkeen sekä prosessiin kuuluu, että kaikki osapuolet tulevat kuulluiksi. Avi antoi kaupungin työsuojeluorganisaation toimenpiteille hyväksyntänsä, eli vapaaehtoisia kuulemisia sai järjestää. Tärkeää on huomata, että luottamushenkilönä Tynkkysen osalta olisi vähintään vapaaehtoisten kuulemisten kanssa rinnan pitänyt aloittaa kuntalain mukainen prosessi, kaupunginhallituksen johdolla.

Tynkkynen ei osallistunut vapaaehtoisiin kuulemisiin kaupunginjohtajan johdolla, koska kaupunginjohtaja ei aloittanut kuulemista myös kuntalain mukaisesti. Tynkkynen ei ole vastustanut selvittelyä, mutta sitä ei tehty juridisesti oikein. Tähän näkemykseen Avi yhtyy kuntalain mukaisen prosessin osalta täysin – sitä ei tehty.

Avin ratkaisun jälkeen on ilmeistä ja aivan julkista tietoa, että luottamushenkilöt voivat milloin tahansa joutua työsuojelulain nojalla virkamiehen ilmoituksesta syytteeseen asioista, joihin ei esitetä yksilöityjä perusteluja ja joita on siten hyvin vaikea myöskään kumota.

Luottamushenkilönä hän on tässä tilanteessa lainsuojaton.

Työsuojeluorganisaation kirjallisen lausunnon (7.2.2019) mukaan Tynkkynen on syyllistynyt epäasialliseen kohteluun. Asiaa ei ole kuitenkaan yksilöidysti perusteltu, syytteitä ei ole myöskään kumottu, hänellä ei ole asiaan valitusoikeutta, joten luottamushenkilönä hän on tässä tilanteessa lainsuojaton.

Olennaista siis on huomata, että luottamushenkilöitä vastassa on koneisto, joka voi käynnistyä työsuojelulain nojalla milloin tahansa. Luottamushenkilö ei saa puolueetonta lakiapua tilanteeseen mistään. Ei kuntaliitosta, eikä omasta kunnasta. Työsuojeluorganisaation nimissä voidaan kirjallisilla lausunnoilla ja kannanotoilla vahingoittaa kuntalaisten asioita hoitavan luottamushenkilön mainetta ilman tuomioistuinkäsittelyjä. Sana sanaa vastaan, kuten Avi ratkaisussaan ilmoitti.

Jonne Tynkkynen

Sivistyslautakunnan pj.,

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Merja Mustonen

Sivistyslautakunnan varapj. (vihr.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka