Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Saimaa-ilmiö on puolen Suomen hanke – Toivotan viisautta valitsijaraadille

Tarina on aina tapahtumasarja. Siinä joku pyrkii esteistä huolimatta kohti päämäärää. Kaikki Saimaan alueen kunnat ja kaupungit pyrkivät nyt saamaan Savonlinnasta EU:n kulttuuripääkaupungin vuodelle 2026. Savonlinnan takana seisovat muiden keskuskaupunkien eli Lappeenrannan, Mikkelin, Joensuun ja Kuopion lisäksi kaikki alueen 53 kuntaa ja kaupunkia. Vastassa ovat suuret ja rikkaat Tampere ja Oulu.

Itäisen Suomen tulevaisuustarinassa yllemme on aseteltu harmaantuvan ongelma-alueen viittaa. Siinä yksittäisistä pilkahduksista huolimatta väestörakenne ja talous vinoutuvat, kun väki pakkaa ideoineen ja unelmineen etelän ja lännen kasvukeskuksiin.

Onneksi tarinan suunnan voi muuttaa. Me kyllä tiedämme mitkä mahdollisuudet Saimaan alueella on. Omaperäistä ja ainutlaatuista kulttuuria piisaa. On mitä esitellä ja edelleen kehittää. Saimaalla on huimaa tieteellistä tutkimusta, maailmanluokan yrittäjyyttä ja kansainvälisesti ainutlaatuisia matkakohteita.

Väitän, että meidän Saimaan alueen ihmisten kunnianhimosta ja siitä ammentavasta osaamisesta on nähty vasta pieni häivähdys. Itäisellä Suomella on kaikki mahdollisuudet nousta taloudellisesti ja kulttuurillisesti yhdeksi Euroopan valovoimaisimmista alueista. Mutta siinä onnistuminen vaatii, että alueen ihmiset menevät ideoinensa toisensa luokse.

Yksikään seudun kaupungeista ei yksin voi laittaa aikamme kehitykselle hanttiin. Tarvitaan yhteistyötä ja yhteismarkkinointia, joka ei ole kiinnostunut kunta-, maakunta, tai valtiorajoista. Ja nyt sitä on nähty. Kulttuuri on se muutosvoima, joka saattaa eri alojen ihmiset yhteen. Ensin kansallisjärvemme rannoilla ja kohta laajemminkin.

Liki kolme vuotta kestänyt, Saimaa-ilmiöksi nimetty hakuprosessi on totisesti ollut ilmiö. Asukkaat, eli kulttuuriväki, yrittäjät ja virkamiehet ovat saaneet Saimaalla sellaiset aallot aikaiseksi, ettei koskaan aiemmin ole vastaavaa nähty. Kulkutautikaan ei ole Saimaalta nousevaa myötätuulta pysäyttänyt. Erilaiset etäseminaarit ja työpajat ovat keränneet yhteen tuhansia itäsuomalaisia kulttuurin tekijöitä ja sen kuluttajia yhdessä ideoimaan mitä ympäri Saimaata tulisikaan tapahtumaan 2026. Ja ennen sitä, sekä sen jälkeen. Nuo sykähdyttävät ja luovat suunnitelmat on nyt koottu hakukirjaksi, johon kansainvälinen raati parasta aikaa tutustuu.

Kun nostatte Saimaan hakemuksen pinon päällimmäiseksi, me lupaamme ylittää kaikki odotukset.

Toivotan viisautta valitsijaraadille. Toivottavasti raadilla on rohkeutta valita hakijoista se pienin. Mutta sen, jonka takana seisoo puoli Suomea. Sen joka paitsi ansaitsee paikan, myös tarvitsee sitä kipeimmin. Valinta tulee muuttamaan alueen tarinan. Se tuo uuden luvun myös Euroopan tarinaan. Tällaista solidaarisuutta ja yhteisvastuuta ei ole EU:n kulttuuripuolella ennen nähty tai koettu.

Kun nostatte Saimaan hakemuksen pinon päällimmäiseksi, me lupaamme ylittää kaikki odotukset ja näyttää koko Euroopalle mitä mahtavaa tapahtuukaan, kun pienet kaupungit päättävät pistää yhteen suuret suunnitelmat.

Jani Halme

Luova johtaja ja toimittaja, Saimaa-ilmiön sytyttäjä

Parikkala