Lukijalta: Hyvää hallintoa Savonlinnaan

Valtuustokausi alkaa olla päätöksessään. Takana on todennäköisesti tämän valtuustokauden viimeinen kaupunginhallitus osaltani. Torstain ylimääräinen hallitus päätti, että kaupunginvaltuusto valitsee maanantaina kesä- ja heinäkuuksi uuden kaupunginhallituksen. Savonlinnassa toimitaan näin poiketen muista kunnista ja vastoin Lakia vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä. Kuntalakia käytettiin välineenä mahdollisuuteen päästä eroon hallituksessa meistä, jotka ovat vaihtaneet poliittista ryhmää kauden aikana. Tarkoitussidonnaisuuden periaatteen mukaan näin ei pitäisi tapahtua. Savonlinnassa voi. On siis tilityksen aika, kun Savonlinnan kuntapäättäjien Selviytyjissä alkaa maanantaina finaali.

Kauden aikana päätöksenteossa asioista on päätetty demokraattisesti. Aina päätökset eivät mene esitetyn mukaisesti. Muutosesitysten tekeminen, äänestäminen päätösesityksiä vastaan, demokratian puolustaminen tai kaupunkilaisten parhaaksi ratkaisujen tekeminen ei ole riitelyä. Savonlinnan kunnallisessa päätöksenteossa ja kaupungin toimintakulttuurissa on jotakin pielessä – yhteisten asioiden hoitamisessa valehdellaan, syytellään, kieroillaan, väsytetään, peitellään jälkiä, vähätellään, vaietaan, vitkutellaan, puhutaan sopimattomasti, uhkaillaan ja johdetaan pelolla.

Täällä roikutaan menneessä ja suljetaan silmät uhkilta, mahdollisuuksilta ja faktoilta. Niitä päättäjiä, joilla ei ole lainopillista osaamista tarpeeksi käytetään hyväksi. Luottamushenkilöiden Kuntaliiton palvelujen käyttämistä paheksutaan ja vähätellään, vaikka virkamiesjohto turvautuu niihin itse säännöllisesti.

Asiat olisivat yksinkertaisesti korjattavissa, jos kyse olisi vain ihmisten välisistä ristiriidoista. Valitettavasti näin ei ole – kyseessä on toimintakulttuuri, johon johtaminen ja hallintotapa vahvasti liittyvät. Meillä noudatetaan valikoiden hyvän hallinnon periaatteita ja lainsäädäntöä tulkitaan tarkoitushakuisesti.

Hyvään hallintoon kuuluvat periaatteet ja vaatimukset, joita julkisessa hallinnossa tulisi noudattaa. Lainsäädännön tavoitteena on edistää hallintoa sekä oikeusturvaa hallintoasioissa ja parantaa päätösten laatua. Kaikkia on kohdeltava tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja toimivaltuuksia saa käyttää vain laissa määritettyihin tarkoituksiin. Asiat on hoidettava asioina, ilman henkilöitymisiä tai jonkun puolelle asettumista.

Tähän pitkään velloneeseen tilanteeseen on tultava muutos kuntalaisten ja Savonlinnan elinvoiman takia. Kuntavaalit ovat mahdollisuus kaupungillemme. Tutustukaa puolueisiin sekä ehdokkaisiin ja haastakaa heitä, kokeilkaa vaalikoneita. Vain vaalituloksella voidaan saada muutos ja vaikuttaa Savonlinnan tilanteeseen.

Valitettavasti näin ei ole – kyseessä on toimintakulttuuri.

Selviytyjät-formaattia tämä ei oikeasti ole – olemme päättämässä kaupunkilaisten asioista.

Koskemattomuusriipus taitaa pelissä kuitenkin olla, mutta kenelläkään nykyisistä luottamushenkilöistä ei ole superamuletteja. Nyt on aika toimia – Liikkeelle Savonlinna!

Sanna Metsälä

Kuntavaaliehdokas (liik.)

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka