Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vanhusten hoito ennen ja nyt!

Menen tässä asiassa reilusti taakse päin, silloin kun vanhukset asuivat monen sukupolven kanssa samassa taloudessa. Heitä ei erityisemmin tarvinnut hoitaa, sillä taloissa oli paljon tehtäviä ja vanhukset hoitivat lapsia siihen saakka kuin kykenivät.

Minua henkilökohtaisesti ihmetyttää, miten vanhusten hoito- ja huolenpito on muuttunut niiltä ajoilta, kun itse olin Savonlinnan kaupungin kotipalvelussa sijaisena töissä.

Silloin oli antaa aikaa hoidettavalle ja saimme jutustella kahvikupposen ääressä ilman kiirettä.

Moni vanhus tarvitsee mielestäni päivittäistä sosiaalista kontaktia, eikä riitä, että piipahdetaan nopeasti ja tehdään kaikki välttämättömät tehtävät.

Toki ymmärrän nykypäivän ja nämä muuttuneet olosuhteet kotihoidon ja asiakkaiden sekä henkilökunnan suhteen. Varmaan tämä mitoitus on saanut aikaan sen, ettei aikaa ole kuin kaikista välttämättömämpään tehtävään. Siksi monasti vanhukset kokevat tämän kiireenä, mutta sen saavat kokea myös henkilöstö joka vanhuksia hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla!

Jotain olisi mielestäni tehtävä ja pian, etteivät meidän rakkaat vanhukset joutuisi henkisesti eikä sosiaalisesti kärsimään ja pitkiä aikoja kotonaan yksikseen olemaan.

Moni vanhus tarvitsee mielestäni päivittäistä sosiaalista kontaktia.

Sillä onhan asia niin, että jokaiselle vanhukselle kuuluu inhimillinen, hyvä hoito- ja huolenpito.

Mitä tähän korona-aikaan tulee, nyt monet vanhukset kokevat vieläkin enemmän yksinäisyyttä. Kontaktit kun jäävät vähäisemmäksi, eikä totuttuja kokoontumisia järjestetä, joissa he ovat tottuneet käymään.

Raili Honkanen

Kotiavustaja (eläkkeellä),

kuntavaaliehdokas (sd.)

Savonlinna