Pääkirjoitus | 6.5.2021: Kuntavaaleista ei puutu Itä-Savossa mielenkiintoa

Jaana Rautio-Teijonmaa

Tiistaina päättyneen kuntavaalien ehdokasasettelun jatkoaika osoittautui monessa Itä-Savon kunnassa onnistuneeksi.

Monet ehdokkaita asettaneet puolueet saivat lisää kunnallisesta päätöksenteosta kiinnostuneita henkilöitä listoilleen, mikä on aina hyvä asia demokratian kannalta.

Savonlinnassa uusia ehdokkaita eri puolueille tuli peräti 14, vaikka neljä henkilöä peruikin maaliskuisen lupauksensa syystä jos toisesta.

Savonlinnassa vaaliasetelmasta on muodostumassa varsin mielenkiintoinen. Sen lisäksi, että valtuustopaikkoja on nyt jakamassa useampi puolue kuin aikaisemmin, myös paikkoja on jaossa kahdeksan vähemmän kuin nykyisessä valtuuston kokoonpanossa.

Lisäksi peräti 19 nykyistä kaupunginvaltuutettua ei lähde enää tavoittelemaan jatkopaikkaa. Luopujissa on mukana iso joukko pitkän ja merkittävän valtuustouran tehneitä luottamushenkilöitä, jotka ovat vaali toisensa perään nauttineet äänestäjiensä luottamuksesta.

Mielenkiintoista on nähdä, ketkä etenkin SDP:n ja keskustan pitkäaikaisten konkareiden äänet perivät. Kiinnostavaa on myös se, kuinka paljon uutena puolueena vaaleihin ilmoittautunut Liike Nyt onnistuu keräämään kannatusta.

Luonnollisesti kaikki valtuustopaikat ovat vaaleissa uusjaossa, mutta Savonlinnassa on jaossa 11 paikkaa, joita ei ole tavoittelemassa nykyinen valtuutettu. Mitkä puolueet ne nappaa, on mielenkiintoista.

Myös Sulkavalla ja Rantasalmella valtuustojen kokoonpanot tulevat muuttuman reippaasti jo yksin siitä syystä, että molemmissa kunnissa seitsemän nykyistä valtuutettua ei tavoittele jatkopaikkaa Sulkavan 21-jäseniseen ja Rantasalmen 19-jäseniseen valtuustoon.

Ehdokasasettelu vahvistetaan toukokuun 14. päivä ja kesäkuun 13. päivän iltana tiedetään, ketkä päättävät kuntalaisten asioista seuraavan neljän vuoden ajan. Ehdokkaiden ja puolueiden on viimeistään nyt syytä aloittaa vaalikampanjat, jotta äänestäjällä on mahdollisuus tehdä äänestyspäätöksensä mahdollisimman hyvillä tiedoilla.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka