Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ollako ytimessä vai ulkokehällä – Suomen EU-suhde on juuri nyt hämmentävä

Suomalaisen EU-politiikan linjana on ollut olla lähellä unionin ydintä. Tätä on perusteltu sillä, että pieni maa ja sen näkemykset unohtuvat, jos niitä huudellaan ulkokehältä.

Joku voi aiheellisesti kysyä, missä unionin ydin nyt on, kun jäsenvaltioissa EU-kriittisyys lisääntyy ja etenkin kun unionin vahva vaikuttaja, Saksan liittokansleri Angela Merkel poistuu politiikasta.

Vielä aiheellisempaa on kysyä, mikä on jatkossa Suomen asema EU:ssa. Unionin perinteinen kannattajapuolue kokoomus hämmensi, kun se ilmoitti äänestävänsä tyhjää EU:n elpymispaketin käsittelyssä. Nyt puhutaan kokoomuksesta, Suomen EU-myönteisimmästä puolueesta.

Kokoomus yrittää johtonsa suulla perustella outoa äänestämistään sillä, että hallitus on neuvotellut Suomen kannalta huonon paketin. Paketin sisältöä ovat olleet kätilöimässä unionissa kokoomuksen sisarpuolueet, joten kritiikki voidaan tulkita myös omien moittimisena.

Elpymispakettia voi Suomen näkökulmasta perustellusti arvostellakin. Siinä rahaa saavat anteliaasti huonosti talouttaan ja koronaakin hoitaneet maat. Kysymys on silti ennen kaikkea periaatteellinen, koska paketin sisältö on lukittu.

Kokoomuksen tyhjän äänestäminen antaa ilon aiheen ja suuren tilan perussuomalaisten EU-kritiikille. Jussi Halla-aho ja kumppanit ottavat tästä kaiken ilon irti. Tällä voi olla vaikutusta myös kuntavaalien lopputulokseen. Mielipidemittauksissa perussuomalaisten kannatus on ollut nousussa.

Suomen, EU:n mallioppilaan sisäinen hajaannus huolettaa muita jäsenmaita. Sen sijaan Venäjällä tästä iloitaan. Suomi on perinteisesti asioinut Venäjän kanssa viime vuodet EU:ssa sovitun linjan mukaisesti. Moskovassa kysellään varmasti mielellään, miten tanakasti Suomi edustaa EU:n yhteistä linjaa.

Kansanedustajat linjaavat aikanaan, miten Suomi suhtautuu unionin talouspolitiikkaan. Äänestys antaa myös viestin Suomen ulkopolitiikasta. Ollako yhteisessä ytimessä vai liitoksistaan natisevalla ulkokehällä?