Lukijalta: Lörtsyn oikeaa historiaa

Ville-Veikko Valjus kertoi Ylellä (Areena 22.4. ja Alueuutiset 27.4.) näkemyksiään lörtsyn historiasta ja torilla lihapiirakoita myyneestä äidistäni Fanny Strömbergistä. Valjuksen tarinassa oli virheellistä tietoa, jota haluan oikaista.

Valjuksen kuvailema, Strömberin mammaksi nimittämä henkilö ei ollut Fanny Strömberg, vaan joku nakkikioskimyyjä. Torilla myyty lihapiirakka oli säilytyslaatikosta otettaessa lämmin ja sopivan pehmeä kaksin kerroin taiteltavaksi. Nakkikioskissa höyrystetty piirakka saattoi olla vetinen. Äitini ei myynyt piirakoita nakkikioskilla, vaan ainoastaan torilla, eikä sielläkään yli 20 asteen pakkasilla.

Valjus kuvaili myös häntä luudalla uhannutta temperamenttista Strömberin mammaa. Äitini ei todellakaan käyttäytynyt sillä tavalla. Asiakkaat kutsuivat häntä yleensä rouva Strömbergiksi tai Römperin rouvaksi, lapset piirakkatädiksi.

Ahkera äitini oli myös viisas ja tarkkanäköinen ihmistuntija. Jonkun satunnaisen asiakkaan ylimielisyydellä ei ollut merkitystä, sillä vakioasiakkailta saatu palaute oli myönteistä ja kauppa kävi hyvin.

Äitini suhtautui kaikenlaisiin ihmisiin asiallisen ystävällisesti. Esim. 1950-luvulla kojun lähistöllä aikansa norkoillut rahaton laitapuolen kulkija tai kaupunkikortteerissa asuva lyseolaispoika saattoi poistua torilta hyvillä mielin, hienovaraisesti annettu ilmainen piirakkapaketti kädessään.

Pyydänkin Valjusta lukemaan asiasta hyvin perillä olleen Pentti Forsmanin Wikipediaan laittaman kirjoituksen lörtsyn historiasta.

Ahkera äitini oli myös viisas ja tarkkanäköinen ihmistuntija.

Tuula Forsman

Savonlinna

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka