Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italiassa koronavirukseen kuolleiden määrä on jo yli 4 000, maa harkitsee lisää rajoituksia

Italiassa kuluneen vuorokauden aikana koronavirukseen on kuollut 627 ihmistä eli enemmän kuin minään muuna yksittäisenä päivänä.

Kaikkiaan Italiassa koronavirus on vaatinut tähän mennessä 4 032 kuolonuhria.

Vahvistettujen virustartuntojen määrä maassa on 47 021.

Italian hallitus on ilmoittanut harkitsevansa lisää rajoituksia ihmisten elämään koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Liikkumista on rajoitettu koko Italian alueella 10. maaliskuuta alkaen. Ravintolat, baarit ja ei-välttämättömät kaupat ovat olleet kiinni, mutta ihmisten on sallittu poistua kotoaan ja kulkea töihin, ruokakauppaan ja lääkäriin.

Valonpilkahdus Wuhanista

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi perjantaina, että Wuhanista ei ole ilmoitettu uusista koronavirustapauksista. Tämä on ensi kerta sen jälkeen, kun tauti alkoi siellä levitä joulukuussa.

– Wuhan antaa toivoa muulle maailmalle, että jopa vakavinkin tilanne voidaan kääntää hyväksi, sanoi WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pubit kiinni Britanniassa

Britanniassa hallitus ilmoitti perjantaina, että muun muassa kahvilat, pubit, baarit ja ravintolat on suljettava koronaviruksen vastaisen taistelun takia. Noutopalvelut sen sijaan sallitaan.

Pääministeri Boris Johnsonin mukaan sulkemiset täytyy panna toimeen "niin pian kuin se on kohtuullisesti mahdollista" perjantai-illasta alkaen. Lauantaina paikkoja ei saa avata.

Baijerissa ulos vain erityisluvalla

Eteläinen Baijeri on määrännyt ensimmäisenä Saksan osavaltiona osittaisen ulkonaliikkumiskiellon alueelleen koronaviruksen vuoksi. Kielto on aluksi voimassa kaksi viikkoa. Sen aikana kodista saa poistua erityisluvalla vain esimerkiksi töihin tai apteekkiin.

Pääministeri Markus Söderin mukaan julkinen elämä Baijerissa lähes loppuu. Syynä koviin toimiin on hänen mukaansa koronatartuntojen lisääntymisen ohella se, että kansalaiset eivät ole kehotuksista huolimatta lopettaneet kokoontumisia.

Saksassa myös liittohallitus ja muiden osavaltioiden johto harkitsevat määräysten tiukentamista. Liittokansleri Angela Merkelin esikunnan mukaan ratkaiseva päivä on lauantai.

Merkel ja osavaltioiden pääministerit pitävät asiasta palaverin sunnuntaina.

Koronabileet voivat johtaa kovempiin toimiin

Saksa on jo kieltänyt suuret kokoontumiset, mutta pysynyt muuten kehotusten tiellä patistaessaan ihmisiä välttämään kontakteja. Muun muassa baarien sulkeuduttuna monet saksalaiset ovat kuitenkin kokoontuneet puistoihin ja kaduille sekä järjestäneet jopa koronabileitä.

– Ellei jokainen muuta käyttäytymistään perusteellisesti, emme voi välttää kovempia toimia ja rangaistuksia, Baden-Württembergin pääministeri Winfried Kretschmann sanoo.

Saksa on liittovaltio, joten monia kansalaisten elämään vaikuttavia päätöksiä tehdään aluetasolla.

– Me teemme päätökset, jos ihmiset eivät itse toimi, varoitti Nordrhein-Westfalenin pääministeri Armin Laschet.

Saksan naapurimaassa Itävallassa erittäin tiukat liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat jo käytössä. Liittokansleri Sebastian Kurz ilmoitti tänään rajoitusten olevan voimassa aiemmin suunniteltua pidempään eli ainakin 13. huhtikuuta saakka.

Espanjassa kuolleiden määrä kipusi yli tuhannen

Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli tuhannen, kertovat viranomaiset. Tartuntoja on liki 20 000.

Espanjassa koronaviruksesta on kärsinyt pahiten Madridin alue, jossa osa sairaaloista on ollut erittäin kovilla potilaiden hoidossa. Kaupungissa hotelleja on varusteltu sairaalakäyttöön.

Belgiassa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on noussut yli kahdentuhannen, kertovat viranomaiset. Koronavirukseen kuolleiden määrä yli tuplaantui päivässä 16:sta 37:ään.

Uusia tartuntoja on tullut yli 450, mikä nostaa tartuntojen määrän yli 2 250:n. Belgiassa on noin 11,4 miljoonaa asukasta.

Ranska yrittää saada kansalaisiaan kotiutettua

Ranska yrittää saada kotiutettua noin 130 000 kansalaistaan, jotka ovat jääneet jumiin ulkomaille koronavirusepidemian takia.

– Tilanne on vaikein sellaisten ihmisten kohdalla, jotka olivat matkoilla ulkomailla, useimmat lomalla. Pääperiaatteenamme on, että haluamme heidät takaisin kotimaahan, sanoi ulkoministeri Jean-Yves Le Drian. Ulkoministeri neuvoi jumiutuneita odottamaan rauhallisesti.

Le Drian kehotti lentoyhtiöitä pitämään yllä valmiutta paluulentoihin Ranskaan ja alentamaan lipunhintoja, jotta ihmiset pääsisivät palaamaan. Ranskan ulkoministeriö kertoi jo torstaina neuvottelevansa useiden maiden kanssa erikoisjärjestelyistä, joiden avulla ranskalaiset pääsisivät palaamaan, vaikka rajat ovat kiinni.

Ranskan armeija lähettää helikopterin evakuoimaan koronapotilaita Korsikan saaren pääkaupungista Ajacciosta, jonka sairaala on erittäin täynnä,. Asiasta kertoivat Korsikan viranomaiset perjantaina.

Korsikalla asuu noin 340 000 ihmistä. Väestöstä noin 90 000 on yli 60-vuotiaita, jotka kuuluvat koronavirustartuntojen riskiryhmään. Saarella on toistaiseksi todettu 164 tartuntaa. Koronavirukseen on kuollut seitsemän ihmistä.

Ranskan ulkoministeriö on niin ikään perustanut erillisen verkkosivuston, jossa ulkomailla asuvat ranskalaiset voivat tarjota hätämajoitusta jumiutuneille maamiehilleen.

Ranskassa on todettu noin 11 000 koronavirustartuntaa. Yli 370 ihmistä on kuollut.

Yhdysvallat keskeyttää viisumipalvelut kaikkialla maailmassa

Yhdysvallat sanoo keskeyttävänsä tavanomaiset viisumipalvelut kaikkialla maailmassa koronaviruspandemian takia.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan maan suurlähetystöt ja konsulaatit voivat kuitenkin harkintansa mukaan myöntää hätätilanteessa viisumeja, jos niillä on riittävästi henkilökuntaa.

Jo aiemmin ulkoministeriö sanoi keskeyttävänsä viisumien myöntämisen monilla asemapaikoilla ulkomailla.

Yhdysvaltain suurlähetystöt ovat edelleen auki maan kansalaisille. Ulkoministeriö on kuitenkin kehottanut kaikkia ulkomailla olevia Yhdysvaltain kansalaisia palaamaan kotimaahan, koska lähetystöjen kyky heidän auttamisekseen on rajallinen.

Miehitetyn kuulennon valmistelut pysähtyivät

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on pysäyttänyt miehitetyn kuulennon valmistelut koronavirusepidemian vuoksi. Kantorakettia ja avaruuskapselia on rakennettu Stennisin avaruuskeskuksessa New Orleansissa ja sen lähistöllä sijaitsevassa Michoudin kokoonpanokeskuksessa.

– Syynä on suuri koronavirustartuntojen määrä yhteisöissä avaruuskeskuksen ympärillä, kotikaranteenissa olevien työntekijöidemme suuri määrä sekä yksi vahvistettu tapaus Stennisin työtekijöiden joukossa, luetteli avaruuskeskuksen edustaja Jim Bridenstine.

Stennisissä valmistellaan Artemis-projektia, jonka tavoitteena on miehitetty lento Kuuhun vuoteen 2024 mennessä sekä miehitetty lento Marsiin 2030-luvulla. Nyt epidemian pelätään viivästyttävän sitä pahasti.

Malesiassa sotilaat määrättiin valvomaan liikkumisrajoituksia

Malesiassa hallitus määrää sotilaat auttamaan poliisia, jotta kansalaiset saadaan noudattamaan koronavirusepidemian vuoksi määrättyjä tiukkoja liikkumisrajoituksia. Malesiassa koulut on suljettu ja valtaosa liikkeistä on kiinni. Ihmisiä on ohjeistettu pysymään kotona.

Ihmiset ovat kuitenkin toistuvasti lähteneet ulos puistoihin ja syömään ohjeista piittaamatta.

– Olemme vakuuttuneita, että armeijan avulla tiukemmat määräykset saadaan toimimaan, Monet eivät edelleenkään välitä hallituksen ohjeista, perusteli puolustusministeri Ismail Sabri Yaakob.

Malesia otti tiukat määräykset käyttöön sen jälkeen kun tartuntojen määrä röyhähti nopeasti ylöspäin. Valtaosa niistä on kytköksissä kuun alussa Kuala Lumpurin lähellä pidettyyn muslimien uskonnolliseen kokoontumiseen.

Malesiassa on tähän mennessä rekisteröity 900 koronavirustartuntaa, mikä on eniten missään Kaakkois-Aasian maassa. Kaksi ihmistä on kuollut virukseen.

Australiassa etsitään risteilymatkustajia

Australiassa etsitään kuumeisesti satoja risteilymatkustajia, jotka päästettiin lähtemään Sydneyhin palanneesta Ruby Princess -aluksesta. Alus oli matkalla Sydneystä Uuteen-Seelantiin, kun osa matkustajista sairastui. Myöhemmin kolmella matkustajalla ja yhdellä miehistön jäsenellä todettiin koronavirus.

Uuden Etelä-Walesin osavaltion viranomaiset pitivät ennen testitulosten valmistumista riskiä vähäisenä ja antoivat matkustajien lähteä aluksesta. Viranomaisilla on kuitenkin heidän yhteystietonsa.

– Kyllähän tämä huolta aiheuttaa. On mahdollista, vaikkakaan ei varmaa, että aluksella on muitakin matkustajia, joilla on koronavirus. Yritämme kaikin voimin tavoittaa heidät, sanoi osavaltion terveysministeri Brad Hazzard.

Ulkomailta palanneiden tai koronavirukselle altistuneiden olisi jäätävä kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi.

Ruby Princess ja sen 1 100 hengen miehistö, mukaan lukien sairastunut miehistön jäsen, on parhaillaan merellä Sydneyn ulkopuolella. Hazzardin mukaan aluksen omistava varustamo miettii parhaillaan jatkotoimia.

Turkissa pidätettiin kymmeniä väärien koronatietojen levittämisestä

Turkissa on pidätetty kymmenittäin ihmisiä, koska he ovat julkaisseet "provokatiivisia ja perusteettomia" viestejä koronavirusepidemiasta sosiaalisessa mediassa, kertoo maan sisäministeriö. Ministeriö kertoi Twitterissä, että epäiltyjä on liki 250, ja heistä on pidätetty 64.

Ministeriö ei kertonut asiasta ja viesteistä tarkemmin, mutta vakuutti, että työ muidenkin viestittelijöiden saamiseksi kiinni jatkuu edelleen.

Turkissa on tähän mennessä todettu runsaat 350 tartuntaa ja neljä ihmistä on kuollut. Koulut ja yliopistot samoin kuin muun muassa elokuvateatterit ja kuntosalit on suljettu. Liki kaikki tapahtumat niin sisä- kuin ulkotiloissakin on peruttu huhtikuun loppuun saakka.