Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi on maailman onnellisin maa – jo kolmannen kerran peräkkäin

Suomi on kolmatta vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa, käy ilmi YK:n onnellisuusraportista. Tanska piti kakkossijan toisena vuonna peräkkäin, ja kolmossijalle nousi Sveitsi. Viime vuoden kolmonen Norja sijoittui nyt viidenneksi.

Kaikki Pohjoismaat mahtuvat seitsemän parhaan joukkoon. Islanti on neljäntenä ja Ruotsi seitsemäntenä. Loput kärkikymmenikön maat ovat Hollanti, Uusi-Seelanti, Itävalta ja Luxemburg.

Amerikan mantereen maista parhaiten sijoittui Kanada, joka oli 11:s. Maa lipesi kärkikymmenikön ulkopuolelle, sillä edellisessä raportissa se oli yhdeksäs. Yhdysvallat on sijalla 18, ja sen edelle kiilasivat muun muassa Australia, Costa Rica ja Saksa.

Kaksikymmentä onnellisinta maata ovat yhä samat kuin vuosi sitten, mutta maiden keskinäisessä järjestyksessä on muutoksia.

Kaikkiaan raportissa listattiin 153 valtiota. Suomen pisteluku mittauksessa on 7 809, kun toiselle sijalle tulleen Tanskan pisteluku on 7 646. Viimeistä sijaa pitävän Afganistanin lukema on 2 567.

The World Happiness Report perustuu vuosina 2017–2019 tehtyjen kyselyjen keskiarvoon.

Luottamusta ja välittämistä

Raportissa käytettiin onnellisuuden arvioimisessa kuutta avainmuuttujaa. Ne ovat elintaso, sosiaalinen tuki, terveiden elinvuosien odote, vapaus tehdä elämänvalintoja, anteliaisuus ja vapaus korruptiosta.

New York Times -lehden mukaan onnellisuus, ainakin siten kuin se on raportissa määritelty, ei kerro siitä miten hyvin ihmiset ilmaisevat tunteitaan.

Raportin kokoajiin kuuluva John Helliwell sanoo lehdelle, että onnellisuus mittaa yleistä tyytyväisyyttä elämään sekä luottamusta siihen, että omassa asuinpaikassa ihmiset pitävät huolta toisistaan,

Helliwell sanoo, että onnellisilla ihmisillä "ei välttämättä ole korkein hymykerroin".

– He luottavat toisiinsa ja välittävät toisistaan, ja se pohjimmiltaan saa aikaan paremman elämän.