Teetkö sinäkin palkatta työhön liittyviä matkoja? Yleinen käytäntö korpeaa työntekijöitä

Lastensuojelun työntekijän työpäivä ja asiakaskäynti on jo päättynyt, mutta vielä on ajettava takaisin toimistolle. Työpäivä kuitenkin jatkuu omaan piikkiin, sillä työntekijä tekee ajomatkan usein ilman korvausta.

Ongelma on tuttu valtion ja kuntien korkeakoulutetuille työntekijöille, joista yli puolet matkustaa työasioissa omalla ajallaan joko peruspalkalla tai ilman korvausta. Muilla kuin korkeakoulutetuilla osuus on 41 prosenttia, kävi ilmi työntekijöitä edustavien järjestöjen teettämästä kyselystä.

Sosiaalialan työntekijöitä kunnissa edustava Talentia kertoo, että kolmannes työntekijöistä ei saa matkoista mitään korvausta.

Tilastot tunnetaan myös Julkisalojen korkeakoulutettuja edustavassa Jukossa, jossa valmistaudutaan kevään työehtoneuvotteluiden kovimpiin vääntöihin. Toiminnanjohtaja Maria Löfgrenin mukaan kysymys on nostettu neuvotteluissa esiin.

Vapaa-ajan kuluttaminen matkoihin hiertää varsinkin poliiseja. Otsikoihin asti närästys nousi viime vuonna, kun sadat poliisit, tullivirkailijat, rajavartijat ja sotilaat matkustivat Helsinkiin turvaamaan Suomen EU-puheenjohtajakauden kokouksia. Alan työntekijäliitot vaativat jo tuolloin, että matkustaminen pitää laskea työajaksi.

Korvaus maksetaan vain poliisiauton kuljettajalle, mikä ei Löfgrenin mukaan ole reilua. Työpari joutuu joka tapauksessa yhdessä reagoimaan, jos matkalla havaitaan poliisitehtäviä.

– Kun lähdet työvuoron jälkeen siirtymään toimipisteiden välillä, sitä ei pitäisi joutua tekemään omalla ajalla. Olemme huolissamme, että tämä lisääntyy, kun palvelut keskittyvät, sanoo Löfgren.

Jukon, Ylempien toimihenkilöiden ja Akava Worksin Kantar TSN:llä teettämään kyselyyn vastasi yli tuhat henkilöä. Selvitys on vuoden takaa.

Kiky-tuntien korvaaminen neuvottelupöydän vaikein kysymys

Julkisen sektorin palkkaneuvottelut useissa eri pöydissä ovat käynnistyneet. Esimerkiksi terveydenhuoltoalaa koskevat työehtosopimukset ovat katkolla maalis-huhtikuun taitteessa.

– Ihan hirveästi on vaikeita kysymyksiä. Sen lisäksi, että neuvotellaan palkoista, painolastina ovat kiky-tunnit. Työnantaja haluaa pitää niistä kiinni tai vastaavan hyödyn. Se on vaikea asia, Löfgren sanoo.

Kilpailukykysopimuksessa sovittujen 24 palkattoman lisätyötunnin on hänen mukaansa lähdettävä myös julkisen alan työntekijöiltä. He ovat oman osansa kilpailukykytalkoista tehneet jo luopumalla väliaikaisesti lomarahoista.

– Nyt kun kiky-tunnit ovat muilta aloilta poistuneet, niiden on poistuttava myös meiltä.

Keskustelua käydäänkin nyt siitä, mistä vastaava hyöty saadaan ja miten se ehkä kompensoidaan työntekijöille.

Työehtoneuvotteluita käydään poikkeuksellisessa tilanteessa koronaviruksen takia. Nostaako virus terveydenhoitohenkilökunnan mahdollisuuksia käyttää lakkoasetta neuvottelukorttina?

Tilanne elää Löfgrenin mukaan päivittäin.

– Jokaisen pitää arvioida tilanne suhteessa neuvottelupöytään ja työtaisteluihin. Tietenkin tämä pitää ottaa huomioon myös neuvottelupöydässä, koska olemme kaikki vastuullisia toimijoita.

Mainos: Itä-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka