Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rasistinen sana ruokalassa tuli kalliiksi – alokas tuomittiin kunnianloukkauksesta

Varuskuntaruokalassa sanaa neekeri käyttänyt alokas tuomittiin Helsingin hovioikeudessa palvelusrikoksesta sekä alikersantin kunnianloukkauksesta.

Tilanne sattui tammikuussa 2018 Kankaanpäässä, jossa sijaitsee Porin prikaatiin kuuluva Niinisalon varuskunta.

Naispuolinen alikersantti oli astioita palauttaessaan kuullut ruokalan pöydästä rasistisen sanan ja kirosanan.

Pöydässä istunut 18-vuotias alokas kiisti, että sanat kohdistuivat alikersanttiin, ja hänen mukaansa ilmaisu liittyi keskusteluun ajotavoista lämpimissä maissa.

Hovioikeus piti kuitenkin epätodennäköisenä, että alokas olisi käyttänyt sanoja vain sattumanvaraisesti juuri sillä hetkellä, kun tummaihoinen alikersantti oli hänen läheisyydessään kuuloetäisyydellä. Oikeuden mukaan ilmaisu oli rasistinen, koski alikersanttia ja loukkasi tämän ihmisarvoa.

Satakunnan käräjäoikeus oli tuominnut alokkaan vain palvelusrikoksesta, mutta Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet myös kunnianloukkauksesta yhteensä 20 päiväsakkoon, joista tulee miehen tuloilla maksettavaa 580 euroa. Lisäksi mies määrättiin maksamaan 800 euroa kärsimyskorvauksia.