Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

G7-maat kokoustavat tänään koronasta, ja EKP on valmis toimiin

Euroopassa pörssikurssit ovat olleet nousussa aamun tunteina. Euroopan osakemarkkinoiden kehitystä kuvaava Stoxx Europe 600 -indeksi nousi kaupankäynnin alussa 2,5 prosentilla. Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi nousi puolestaan 1,5 prosentilla. Helsingin pörssin pääindeksi oli aamupäivällä 2,51 prosenttia plussalla.

Huolet koronaviruksesta saivat kurssit syöksymään viime viikolla, mutta tieto G7-maiden keskuspankkien johtajien ja valtiovarainministerien kokouksesta rauhoitti markkinoita hetkeksi. G7-maat pitävät tänään kokouksen koronaviruksen takia.

Osassa maailmaa kurssit lähtivät kuitenkin taas alas, kun tuli tieto, että G7-maiden kokouksesta ei ole odotettavissa käytännön toimia.

Esimerkiksi Tokion pörssin Nikkei 225 -indeksi laski 1,22 prosenttia ja Topix 1,36 prosenttia.

Wall Streetin pörssikurssit puolestaan pomppasivat reippaasti ylöspäin maanantaina. Dow Jones -indeksi nousi peräti 5,1 prosenttia. S&P 500 -indeksi nousi puolestaan 4,6 ja teknologiapainotteinen Nasdaq 4,5 prosenttia.

Viime viikolla Dow putosi 12,4 prosenttia, mikä on synkin luku sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Jyrkkä laskuviikko seurasi kuukausia kestänyttä nousuhuumaa.

G7-maiden kokoukseen tiistaina osallistuvat Yhdysvaltojen, Japanin, Saksan, Britannian, Ranskan, Italian ja Kanadan valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat. Kokousta johtavat Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja keskuspankki Fedin johtaja Jerome Powell.

Keskuspankit seuraavat tilannetta

Euroopan keskuspankki (EKP) on ilmoittanut olevansa valmis asianmukaisiin ja kohdennettuihin toimiin koronaviruksen talousvaikutusten takia. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoo tiedotteessa , että koronaviruksen leviäminen luo riskejä talouden näkymille ja rahoitusmarkkinoille. Lagarden mukaan EKP seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä ja koronan vaikutuksia talouteen.

Lagarde antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun EKP:n johtokunta oli pitänyt kokouksensa.

Myös Englannin pankin pääjohtaja Mark Carney sanoo, että Englannin pankki tarkkailee tilannetta ja tekee kaiken tarvittavan Britannian talouden suojelemiseksi koronan sivuvaikutuksilta.

– Englannin pankin rooli on auttaa Britannian yrityksiä ja kotitalouksia selviytymään taloudellisesta shokista, joka voi paljastua isoksi mutta loppujen lopuksi väliaikaiseksi, Carney sanoo.

------

Lähteenä käytetty myös Financial Timesia.