Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n ministerit tapaavat joukolla Turkin pakolaisongelman ja Syyrian sodan kiihtymisen vuoksi

EU:n ministerit tapaavat joukolla tulevalla viikolla Syyrian sisällissodan kiihtymisen ja siitä seuranneen pakolaisongelman vuoksi. Sekä unionin sisä- että ulkoministerit kokoontuvat ylimääräisiin kokouksiin pohtimaan tilannetta.

EU:n maahanmuutosta vastaavan komissaarin Margaritis Schinasin mukaan keskusteluja käydään jo EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin, Kreikan pääministerin Kyriakos Mitsotakisin ja EU:n sisäasioiden komissaarin Ylva Johanssonin välillä.

EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontex kertoi sunnuntaina nostaneensa valmiuttaan kaikilla Turkin rajoilla.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi sunnuntaina Twitterissä pitävänsä kokousta erinomaisena ideana ja totesi Suomen olevan hyvin huolestunut siviilien tilanteesta. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) puolestaan kommentoi tekstiviestitse STT:lle, että tilannetta seurataan EU:n ollessa keskeinen toimija ja asian tiimoilta käydään diplomaattisia keskusteluita.

Kreikka esti tuhansien etenemisen

Kreikan hallituslähteiden sunnuntaina kertomien tietojen mukaan ainakin 10 000 ihmistä yritti ylittää rajan Turkista itäiseen Kreikkaan vuorokauden aikana. Lähteen mukaan yli 9 900:aa ihmistä estettiin ylittämästä laittomasti rajaa lauantaiaamun ja sunnuntaiaamun välisenä aikana.

Rajalle saapui sunnuntaina koko ajan lisää ihmisiä. Ainakin 2 000 ihmistä, mukaan lukien lapsia ja naisia, saapui rajalle Istanbulista, rajalla paikan päällä oleva uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi. Ryhmässä oli ihmisiä niin Afganistanista, Syyriasta kuin Irakistakin.

Turkin Kreikan-vastaiselle rajalle oli jo lauantai-iltaan mennessä kerääntynyt noin 13 000 EU:hun pyrkijää, kertoi YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM. Joukossa oli myös perheitä pienten lasten kanssa. IOM:n Turkin-operaation johtaja Lado Gvilavan mukaan valtaosa liikkeelle lähteneistä on nuoria miehiä.

IOM kertoi myös nähneensä ryhmiä, joiden koko vaihtelee kymmenistä ihmisistä jopa yli 3 000:een. Järjestö on seurannut siirtolaisten liikkeitä Istanbulista saakka ja tarjonnut humanitaarista apua haavoittuvimmassa asemassa oleville. Järjestön työntekijät kertoivat, että lukuisia täyteen ahdettuja busseja oli lähdössä pitkin lauantai-iltaa Istanbulista raja-alueelle.

Turkin hallitus on kertonut huomattavasti suurempia lukemia. Turkin sisäministeri Süleyman Soylu kertoi sunnuntaina Twitterissä , että Edirnen rajanylityspaikan kautta olisi poistumassa yli 76 300 ihmistä.

"Painukaa takaisin Turkkiin!"

Kreikan apulaispuolustusministeri Alkiviadis Stefanis vakuutti sunnuntaina, ettei maa aio taipua paineen alla.

– Suojelemme Kreikan ja Euroopan rajoja tiukoin ottein, ministeri vakuutti televisiohaastattelussa.

Egeanmerellä sijaitsevan Lesboksen saaren asukkaat yrittivät sunnuntaina estää tuntikausia merellä olleen siirtolaisveneen rantautumisen saarelle. Veneessä oli viitisenkymmentä ihmistä, myös lapsia.

– Painukaa takaisin Turkkiin, karjuivat Thermin satamaan saapuneet ihmiset. Ryhmä huuteli loukkauksia myös YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n paikalliselle virkailijalle ja kävi toimittajien ja kuvaajien kimppuun.

Myöhemmin asukkaat yrittivät estää Moiran pakolaiskeskukseen ihmisiä kuljettavan poliisin bussin pääsyn perille tukkimalla tien kivillä ja ketjuilla, kertoi kreikkalainen Ana-uutistoimisto.