Ruotsalaiselle kirjakauppiaalle kymmenen vuoden vankeustuomio Kiinassa – Ruotsi vaatii päästämään vapaaksi

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde vaatii Kiinaa päästämään vapaaksi vankeuteen tuomitun kirjakauppiaan Gui Minhain. Gui, joka on Ruotsin kansalainen, tuomittiin Kiinassa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen valtiosalaisuuksien paljastamisesta.

Linden mukaan Ruotsi pyrkii samaan tietoja Ningbon kaupungissa pidetystä oikeudenkäynnistä, josta ei ole kerrottu mitään ruotsalaisviranomaisille. Linde arvostelee Kiinaa kovin sanoin siitä, ettei maa ole antanut Ruotsille tilaisuutta valvoa kansalaisensa oikeuksia.

Ruotsin ja Kiinan välit ovat olleet Guin kohtelun vuoksi kireät. Ne huononivat entisestään, kun Ruotsissa myönnettiin Guille sananvapauspalkinto viime marraskuussa.

Kirjakauppias Gui Minhai pidätettiin alun perin vuonna 2015. Hänen syytteensä liittyvät vakoiluun.

Kiinan itäosassa sijaitsevan Ningbon kaupungin tuomioistuin sanoi, että Gui olisi hakenut Kiinan kansalaisuutensa palauttamista vangittuna ollessaan vuonna 2018. Siitä, onko Gui luopunut Ruotsin kansalaisuudestaan, ei ollut selvyyttä.

Kiina ei tunnusta kaksoiskansalaisuuksia. Kiinan kansalaisuuden saamiseksi on luovuttava aiemmasta kansalaisuudestaan.

Käytössä videoidut tunnustukset

Gui ja neljä muuta kirjakauppiasta olivat pyörittäneen Hongkongissa kauppaa, jossa myytiin esimerkiksi Kiinan johtajia kriittisesti tai sensaatiohakuisesti käsitteleviä teoksia.

Gui otettiin kiinni ensimmäisen kerran Thaimaan-lomallaan vuonna 2015. Hänestä saatiin seuraavan kerran tietoja vasta vuonna 2016, kun Kiina kertoi hänen tunnustaneen osallisuutensa kuolemaan johtaneeseen liikenneonnettomuuteen sekä laittomien kirjojen salakuljetukseen. Gui sai tuolloin kahden vuoden vankeustuomion.

Gui oli joitakin kuukausia vapaalla jalalla loppuvuodesta 2017, mutta hänen ei sallittu lähteä Kiinasta. Hänet otettiin uudelleen kiinni alkuvuodesta 2018.

Guin perheen ja tukijoiden mukaan vangitsemisessa ja tuomioissa on ollut kyse Kiinan toisinajattelijoihin kohdistamasta painostustaktiikasta. Kiina on käyttänyt myös Guin kohdalla esimerkiksi videoituja tunnustuksia, joita saatetaan esittää julkisesti. Guin tukijoiden mukaan tunnustukset on todennäköisesti saatu pakottamalla.

Mainos: Itä-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka