Eduskunnassa virisi huoli maataloustukien leikkauksesta – "Brysselissä neuvotellaan kohtalonkysymyksistä"

Eduskunnassa virisi torstaina huoli maataloustukien leikkaamisesta samaan aikaan, kun EU-johtajat olivat aloittamassa Brysselissä neuvotteluita tulevien vuosien budjetista.

Kokoomuksen Janne Sankelo kysyi hallitukselta kyselytunnilla, miten viljelijöiden tulevaisuudenuskosta aiotaan pitää kiinni. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Suomen maataloustuet voisivat vähentyä 310 miljoonaa euroa seitsemän vuoden budjettikauden aikana. Asiasta on kertonut ainakin Lännen Media .

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan Suomen keskeisimpiä tavoitteita on turvata varsinkin maatalouden kehittämiseen tarkoitetut "toisen pilarin" maataloustuet, jotka ovat Suomelle erityisen tärkeitä. Kulmuni muistutti hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan EU-rahoituksen menetykset kompensoidaan tarvittaessa Suomen omasta budjetista.

– Jos neuvotteluissa menestyttäisiin huonosti, meillä on hallitusohjelmassa, (että) kansallisesti kompensoidaan menetykset mitä mahdollisesti tulisi. Mutta toivotamme pääministerille menestystä neuvotteluihin, Kulmuni sanoi.

Perussuomalaisten Ritva Elomaa halusi tietää, seuraako hallitus tilannetta "tumput suorina".

– Brysselissä neuvotellaan nyt Suomen kannalta kohtalonkysymyksistä. Siitä, miten käy suomalaisen maatalouden tulevaisuudessa ja maaseudun ylipäänsä, Elomaa sanoi.

Suomella oli keskeinen tehtävä viime syksyn puheenjohtajakaudellaan, kun se valmisteli ensimmäisen version jäsenmaiden budjettikannaksi. Ehdotelmassa maataloustukiin esitettiin pienempää leikkausta kuin mitä komissio oli esittänyt. Nyt pöydällä on huippukokouksia johtavan Charles Michelin kompromissiehdotus, jossa leikkaus on jälleen Suomen ehdotusta suurempi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka