Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viron ulkoministeri torjuu Kiinan lähetystön arvostelun tiedusteluraportista

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu torjuu Kiinan suurlähetystön arvostelun Viron ulkomaantiedustelun vuosiraporttia kohtaan. Reinsalun mukaan kyseessä on turvallisuusasiantuntijoiden laatima raportti eikä se merkitse sitä, että Viro ei haluaisi kehittää kahdenvälisiä suhteitaan Kiinan kanssa.

Reinsalu huomauttaa Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastattelussa, että Kiinan kasvaneesta vaikutusvallasta maailmassa on keskustelu myös EU:n ja Naton puitteissa.

Kiinan Tallinnan-suurlähetystö arvosteli eilen julkistamassaan lausunnossa tiedusteluraporttia ennakkoluuloihin perustuvan, kielteisen kuvan maalaamisesta Kiinasta. Suurlähetystö kehotti samalla Viron ulkomaantiedustelua korjaamaan käsityksiään Kiinasta.

Valtaosa raportista käsittelee Venäjää

Ulkomaantiedustelun vuosiraportin 80 sivusta pääosa, yli 70 sivua käsittelee Venäjää ja sen toimintaa. Lopussa vajaat kymmenen sivua omistetaan Kiinalle, joka raportin mukaan pyrkii yhä aktiivisemmin luomaan maailmanjärjestystä, joka palvelee sen etuja.

Kiinan ulkomaille suuntautuvien investointien ja teknologisen riippuvuuden käyttö poliittisiin tarkoituksiin ovat raportin mukaan tekijöitä, jotka yhä enemmän uhkaavat Viron turvallisuutta. Raportissa nostetaan myös esille Helsingistä Tallinnaan kaavaillun tunnelin rahoitussuunnitelmat.

Ulkomaantiedustelu arvioi Kiinan havainneen, että sen vaikutusmahdollisuudet Euroopassa ovat paljon suuremmat kuin Yhdysvalloissa. Sen vuoksi Kiinan asiaa ajavia "lobbaajia" pyörii Euroopassa pyrkimässä vaikuttamaan muun muassa täkäläisiin päätöksentekijöihin henkilökohtaisten suhteiden kautta.

– On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että Kiinan kommunistisen puolueen silmissä muiden maiden päätöksentekijät ovat vain hyödyllisiä pelinappuloita, joka auttavat puolueen strategioiden toimeenpanossa, tiedusteluraportissa sanotaan.