Eduskunnassa keskustellaan siirtymisestä pysyvästi kesäaikaan

Kellojen siirtelystä on tarkoitus luopua EU:ssa vuonna 2021. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
STT

STT

Eduskunnan täysistunnossa keskustellaan tänään kansalaisaloitteesta, jossa esitetään siirtymistä pysyvästi kesäaikaan. Lähes 54 000 kannatusilmoitusta kerännyt aloite luovutettiin eduskunnalle marraskuussa. Kesäaikaan jäämistä perustellaan aloitteessa sillä, että talviajassa on iltaisin vähemmän valoisaa aikaa. Muutoksella pyrittäisiin tukemaan suomalaisten liikkumista syksyisin ja talvisin. Lisätunti valoa illalla tarjoaisi paremmat edellytykset liikuntaan työ- ja koulupäivien jälkeen sekä turvallisuutta työ- ja koulumatkoille, aloitteessa perustellaan.

Suomalaiset pääsivät toissa vuonna ilmaisemaan myös otakantaa.fi-palvelussa mielipiteensä siitä, haluavatko he elää pysyvästi kesäajassa vai talviajassa. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan pysyvään talviaikaan siirtyminen sai tuolloin hiukan suuremman kannatuksen sekä avoimessa verkkokyselyssä että erillisessä kyselytutkimuksessa.

Kellonaikaa on veivattu Suomessa vuodesta 1981 lähtien, joskin ensimmäinen kesäaikakokeilu tehtiin jo vuonna 1942. Vuodesta 1996 Suomessa on vaihdettu aikaa yhteisen EU-käytännön mukaisesti.

Alustava tavoite on, että EU:ssa luovuttaisiin kellonaikojen siirtelystä vuonna 2021. Kunkin EU-maan on määrä päättää osaltaan, jääkö se kesä- vai talviaikaan.

Täysistunto alkaa klo 16. Luvassa on myös suullinen kyselytunti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka