Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinn Fein kasvatti paikkamääräänsä peräti 14 edustajalla Irlannin parlamentissa

Irlannissa keskustaoikeistolainen Fianna Fail on saanut eniten paikkoja maan parlamenttiin, kertovat muun muassa Irish Times -lehti ja yleisradioyhtiö RTE .

Lauantaisten parlamenttivaalien paikkajako valmistui tiistain vastaisena yönä, ja Fianna Fail sai 160-paikkaiseen parlamenttiin 38 edustajaa.

Kansallismielinen ja vasemmistolainen Sinn Fein kuuluu vaalien suurimpiin voittajiin. Se kasvatti paikkamääränsä 37:ään, mikä on 14 edustajaa enemmän kuin vuoden 2016 vaaleissa. Pääministeri Leo Varadkarin Fine Gael -puolue sai parlamenttiin 35 edustajaa.

Sinn Feinin voiton järkälemäisyydestä kertoo jotain se, että puolueella oli vaaleissa vain 42 ehdokasta.

Pitkään näytti siltä, että Sinn Fein oli kahmimassa parlamentista eniten edustajia. Fianna Fail meni kuitenkin viime hetkillä ohi nappaamalla pari viimeistä paikkaa.

Fine Gael -puolueen vähemmistöhallitus on ollut vallassa vuoden 2016 vaaleista alkaen, ja Fianna Fail on tukenut sitä oppositiosta. Molemmat menettivät parlamenttipaikkoja verrattuna edellisiin vaaleihin. Fine Gaelin edustajamäärä väheni 15:llä, ja Fianna Fail peruutti kuuden paikan verran.

Uurnilla kävi 62,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Sinn Feinin johtaja selvitellyt jo hallituskuvioita

Parlamentin paikkajaon laskeminen Irlannissa on hidasta, koska äänestäjä voi antaa ykkösäänen lisäksi useita toissijaisia ääniä eri puolueiden ehdokkaille. Sinn Fein sai eniten eli 24,5 prosenttia ykkösäänistä, Fianna Failin osuus oli 22,2 ja Fine Gaelin 20,9 prosenttia.

Sinn Feinin mahdollisuuksia päästä ensimmäistä kertaa hallitusvastuuseen painaa menneisyys Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisena siipenä.

Sekä Fine Gael että Fianna Fail vakuuttivat ennen vaaleja, että ne eivät muodosta hallitusta Sinn Feinin kanssa. Fianna Failin johtaja Micheal Martin sanoi kuitenkin ääntenlaskennan aikana, ettei sulje pois yhteistyötä kummankaan kilpakumppanin kanssa.

Sinn Feinin johtaja Mary Lou McDonald sanoi sunnuntaina Dublinissa, että hän on aloittanut keskustelut pienempien vasemmistopuolueiden kanssa selvittääkseen, onko hallitusta mahdollista saada kokoon ilman kahta perinteistä valtapuoluetta.

Lähteenä myös AFP.