Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irlanti äänestää parlamenttivaaleissa – vaalipäivän rajuilma voi heijastua äänestystuloksiin

Irlannissa on tänään ennenaikaiset parlamenttivaalit brexitin jälkimainingeissa. Suuren naapurimaan Britannian EU-erosta ei vaalikamppailussa ole kuitenkaan paljoa puhuttu, vaan huomio on keskittynyt muun muassa asuntopulaan ja ongelmiin terveydenhuollon palveluissa.

Lauantain huono sää saattaa myös heijastua vaalituloksiin. Myrskyvaroituksia on annettu, runsaita vesisateita on luvattu ja tuulten varoitetaan puhaltavan paikoitellen jopa 30 metriä sekunnissa. Vaalipäivän rajuilma on todennäköisesti huono uutinen etenkin vasemmistolaiselle, kansallismieliselle Sinn Fein -puolueelle, joka toivoo saavansa nuorilta ja pienituloisilta paljon ääniä. Näiden äänestäjäryhmien on perinteisesti katsottu olevan alttiita jäämään kotiin, jos sää ei suosi vaaliuurnille lähtöä.

Äänestyspaikat avautuivat aamulla kello 9 Suomen aikaa, ja äänestys päättyy puoliltaöin Suomen aikaa.

Sinn Fein gallupkärjessä vaalien alla

Vaalien alla Sinn Fein -puolue ponnahti mielipidekyselyissä kärkeen. Sen mahdollisuuksia päästä ensimmäistä kertaa hallitusvastuuseen painaa puolueen menneisyys Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisena siipenä.

Pääministeri Leo Varadkarin Fine Gael -puolueen vähemmistöhallitus on ollut vallassa vuoden 2016 vaaleista alkaen. Sitä on tukenut oppositiosta toinen keskustaoikeistolainen puolue Fianna Fail, jonka mielestä nyt olisi sen aika ottaa vetovastuu maan johtamisesta.

Fianna Fail on ollut viimeisissä kyselyissä ennen vaaleja toiseksi suosituin, Fine Gael taas on pudonnut kolmannelle sijalle. Kolmen suosituimman puolueen kannatus on pyörinyt 20–25 prosentin tuntumassa, ja kaikki muut puolueet jäävät alle 10 prosenttiin.

– Vaaleissa voi käydä kuinka vain. Kolme (suosituinta) puoluetta ovat huutoetäisyyden päässä toisistaan, pääministeri Varadkar sanoi perjantaina vaalikampanjansa viimeisellä etapilla Ennisin kaupungissa, kertoi uutistoimisto AFP.

Yhteistyö torjuttu jo etukäteen

Molemmat perinteiset keskustaoikeiston valtapuolueet ovat etukäteen torjuneet mahdollisen hallitusyhteistyön Sinn Feinin kanssa.

Suomen Dublinin-suurlähettilään Raili Lahnalammen mukaan Sinn Feiniä kannattavat erityisesti nuoret, joille Pohjois-Irlannin väkivaltaisuudet ovat etäisempi asia kuin vanhemmille ikäpolville.

– Lisäksi Sinn Fein on antanut hyvin selkeitä lupauksia muun muassa 100 000 uuden asunnon rakentamisesta ja yritysveron korottamisesta, Lahnalampi kertoi STT:lle aiemmin tällä viikolla.

Puolue haluaa pitää nykyisen 65 vuoden eläkeiän, kun muut ovat sitä nostamassa.

Asuntopula on nostanut vuokrat ja tonttimaan hinnat Irlannissa keskiluokan ulottumattomiin. Focus Ireland -hyväntekeväisyysjärjestön mukaan vajaan viiden miljoonan asukkaan maassa on liki 10 000 asunnotonta.

Ovensuukyselyiden tuloksia on odotettavissa, kun äänestys päättyy klo 24 Suomen aikaa. Varsinaisten tulosten valmistuminen kestää kauan. Syynä on monimutkainen vaalijärjestelmä, jossa äänestäjä voi antaa ykkösäänen lisäksi useita toissijaisia ääniä eri puolueiden ehdokkaille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ääntenlasku alkaa sunnuntaina kello 11 Suomen aikaa.