Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP-ryhmän tuotot kasvoivat, vaikka tulos notkahti edellisvuodesta – eläkevastuun siirto Ilmariselle vaikutti

OP-ryhmän tulos ennen veroja oli viime vuonna 838 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 959 miljoonaa euroa. Konsernin loka-joulukuun tulos ennen veroja laski 161 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 311 miljoonasta eurosta.

Pääjohtaja Timo Ritakallion mukaan vertailukelpoisin luvuin vuoden 2019 tulos kuitenkin nousi 165 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Vuoden 2018 tulosta nosti lakisääteisen työeläkevastuun siirto Ilmariselle .

– Asiakasliiketoimintamme kehitys jatkui suotuisana vuonna 2019. Tuotot kasvoivat 10 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, ja markkinaosuutemme kehittyi positiivisesti niin asunto- ja yritysluotoissa kuin vahinkovakuutusliiketoiminnassa, Ritakallio sanoo tiedotteessa.

Koko vuoden tuloksessa eniten laski vähittäispankin tulos ennen veroja. Se pieneni 44 prosenttia edellisvuodesta 235 miljoonaan euroon. OP-ryhmän mukaan ilman työeläkevastuun siirron vaikutusta vähittäispankin tulos kuitenkin kasvoi kuusi prosenttia. Yrityspankin tulos ennen veroja puolestaan laski 24 prosenttia 311 miljoonaan euroon, ja ilman työeläkevastuun siirron vaikutusta lasku on 17 prosenttia.

Toimintatavat uusittiin

OP-ryhmä on viime aikoina uusinut organisaatiotaan tavoitellessaan "ketterää toimintatapaa". OP-ryhmän vertailukelpoiset kulut laskivat viime vuonna kolme prosenttia edellisvuodesta.

– Olemme muuttaneet OP-ryhmän keskusyhteisön toimintatapaa aiempaa itseohjautuvammaksi. Muutoksella tavoittelemme parempaa asiakaskokemusta ja työntekijäkokemusta sekä kulusäästöjä. Muutos on edellyttänyt uudistuksia toimenkuviin kaikissa liiketoiminnoissamme. Loppuvuonna kävimme yt-neuvottelut osaamiskeskuksissa ja palvelukeskuksessa, joissa neuvottelujen kohteena olleissa toiminnoissa työskenteli noin 1 900 henkilöä. Noin 460 työtehtävää lakkasi ja uusia syntyi noin 190, Ritakallio selvittää.

OP-ryhmän omistaja-asiakkaiden määrä ylitti vuoden lopussa kahden miljoonan rajan, mikä on ollut konsernin strateginen tavoite. Viime vuonna uusia OP-ryhmän omistaja-asiakkaita kertyi 92 000.

OP-ryhmä arvioi, että tämän vuoden tulos ennen veroja muodostuu samantasoiseksi kuin viime vuoden tulos. Merkittävimmät epävarmuustekijät liittyvät korkotasoon, sijoitusmarkkinoiden kehitykseen ja arvonalentumisiin.

– Talouden riskit ovat hellittäneet viime vuoden synkimmistä tunnelmista, mutta näkymät ovat vaisut. Odotettavissa on hidasta kasvua. Talouspolitiikka ei saa apua suotuisasta suhdannetilanteesta. Monet pitkäkestoiset haasteet ovat ratkaisematta, ja uusia syntyy muun muassa ilmastonmuutoksen myötä. Toimintaympäristö on haastava sekä talouspolitiikalle että yrityksille, Ritakallio summaa.