Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PAM iski lakkonyrkkiä pöytään, kohteena erityisesti S-ryhmä – Prismoja uhkaa mennä kiinni helmikuun lopulla

Palvelualojen ammattiliitto PAM uhkaa järjestää kahden viikon päästä lakon, joka koskisi kaikkia Suomen Prisma-tavarataloja. Työtaistelutoimet vaikuttaisivat myös esimerkiksi S-ryhmän tavarantoimituksiin.

Lakoilla pyritään saamaan vauhtia sekä kaupan alan että kiinteistöpalvelualan työehtosopimusneuvotteluihin.

Kaikkiaan PAMin hallitus päätti perjantaina työtaisteluista, jotka koskevat yhteensä lähes 50 000:ta työntekijää. Liitto tiedotti ensimmäisen vaiheen työtaistelutoimista tänään.

Lakko S-ryhmän logistiikka- ja kuljetusyrityksessä Inex Partnersilla alkaisi tiistaina 18. helmikuuta ja päättyisi lauantaina 22.2. klo 24. Tämän myötä lakon piirissä olisivat S-ryhmän logistiikkakeskukset Sipoossa ja Keravalla.

Kaikkia Suomen Prismoja koskeva lakko alkaisi puolestaan torstaina 20.2. kello 6 ja kestäisi perjantai-illan loppuun saakka.

Lisäksi PAM aloittaa kaupan alan ylityökiellon huomenna tiistaina kello 6 alkaen. Kielto koskee Inex Partnersin ohella esimerkiksi Keskon ja Lidlin jakelukeskuksia.

"Ruoka ei lopu, vaikka lempikauppaan ei pääsisikään"

Huomionarvioista PAMin ilmoituksessa on se, että työtaistelutoimet kohdistuvat erityisesti S-ryhmään. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ei halua avata yksityiskohtaisesti liiton lakkostrategioita, mutta sanoo, että kohteet on valittu vaikuttavuuden mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa siis tapaa, millä saadaan työantajaleiriin eniten painetta työehtosopimusneuvottelujen edistämiseksi ja sopimuksen aikaansaamiseksi.

– Missään tapauksessa ei ole kysymys siitä, että haluttaisiin esimerkiksi S-ryhmää, heidän työnantajapolitiikkaansa tai muuta nostaa erityisesti tikun nokkaan. Päinvastoin, heillähän on monessa asiassa hyvin esimerkillistä toimintaa, Rönni-Sällinen sanoo.

Hän ei usko, että kaikki Suomen Prismat menisivät kiinni, vaikka nyt ilmoitetut työtaistelutoimet toteutuisivat sellaisenaan.

– Osa (Prismoista) on varmasti kiinni, mutta luultavaa on, etteivät ihan kaikki, hän arvioi.

Tuotteiden puuttumiseen ja jakeluhäiriöihin kuluttajien on syytä varautua.

– Haitan kuluttajille ei pitäisi kuitenkaan olla kohtuuton, koska kauppoja tässä maassa kuitenkin riittää. Eikä keneltäkään lopu ruoka, vaikka ei lempikauppaan pääsisikään, Rönni-Sallinen sanoo.

SOK :n työmarkkinajohtaja Nina Meincke pitää valitettavana, että S-ryhmään on kohdistumassa niin voimakkaat työtaistelutoimet. Meincken mukaan tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuinka laajalti Prismat olisivat kiinni lakon aikana.

– Se arviointi tapahtuu varmasti lähempänä h-hetkeä, jos se lakko toteutuu, Meincke sanoo.

Hänen mukaansa tällä hetkellä selvitetään ja kartoitetaan, miten mahdollinen lakko vaikuttaisi Inex Partnersiin.

– Tavaralogistiikka on se haastavin asia, Meincke kertoo.

Kohdelistalla myös hotellisiivousta hiihtolomaviikolla

Viikolla 8 eli Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla ovat alkamassa myös kiinteistöpalvelualan lakot Lapissa, Kainuussa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaan maakunnissa. Lakkolistalla on monia eri kohteita, muun muassa kerroshoitoa Holiday Club Ruka Village -, Sokos Hotel Eden -, Hotelli Ivalo- ja Scandic Rukahovi -majoituspaikoissa.

– Kyllähän tällä tietysti vaikutuksia on, jos siellä ei huoneita siivota, Rönni-Sällinen toteaa.

PAM ei toistaiseksi kerro, onko liitto jo päättänyt myös esimerkiksi sellaisista S-ryhmän kilpailijaa Keskoa koskevista mittavista työtaistelutoimista, joita ei ole vielä julkistettu.

– En valota päätettyjä toimia nyt enempää. Niistä ilmoitetaan tarvittaessa ilmoitusaikoja noudattaen, Rönni-Sällinen sanoo.

Virallinen lakkoilmoitus pitää tehdä kaksi viikkoa ennen lakon alkamista.

Erityisesti kiky-tunnit hiertävät

Kaupan alan lakko koskee kaupan, vähittäiskaupan esimiesten sekä varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimuksen mukaista työtä. Lisäksi sen piirissä ovat kaupan ICT-toimihenkilöiden ja Hankkija-Maatalouden myyntihenkilöstön työehtosopimuspöytäkirjan mukaiset työt. Kiinteistöpalvelun alan lakko koskee kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaisia töitä.

PAM on neuvotellut työehtosopimuksista Kaupan liiton ja Kiinteistötyönantajien kanssa. PAMin hallitus katkaisi neuvottelut tammikuun viimeisenä päivänä eli perjantaina, jolloin alojen työehtosopimusten sopimuskausi päättyi. Liitto kertoo päätyneensä ratkaisuun, koska neuvottelut eivät enää edenneet.

Eniten PAMin mukaan neuvotteluissa hiertävät kiky-tunnit, joiden poistosta työnantajapuoli ei ole halunnut edes keskustella.

PAM syyttää Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ta neuvottelujen koordinoinnista, minkä työntekijäjärjestö sanoo estävän aidot liittokohtaiset neuvottelut.

– Koordinaatiollaan työnantajat haluavat napata rusinat pullasta ja muun muassa pakottaa siivoojat ja myyjät tekemään jatkossakin ilmaista talkootyötä, Rönni-Sällinen sanoo.

Seuraavaksi neuvotteluissa odotellaan kutsua valtakunnansovittelijan toimistolle Helsingin Bulevardille.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kertoo olleensa pettynyt PAMin lakkoilmoitukseen. Neuvotteluiden sisältöä hän ei halua kommentoida.

– Meillä on ollut pitkä neuvottelusessio koko tammikuun. Olemme käyneet asiallisesti hyvin tiiviit neuvottelut, Lavikkala sanoo.

Myöskään Kiinteistötyönantajat ei halua avata käytyjä keskusteluja ja niiden ongelmakohtia. Järjestön toimitusjohtaja Pia Graménin mukaan neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä.

– Asiat ovat sen verran isoja, että se on aina kokonaisuus, joka tulisi saada pakettiin, hän sanoo.

– Työaikalaki muuttui, joten työaika-asiat täytyy päivittää ajan tasalle, mutta muuten esillä ovat perusasiat, kuten yleensäkin neuvotteluissa.

Metsäteollisuus: Näkemyserot Paperiliiton kanssa ovat yhä isot

Paperiteollisuuden neuvotteluissa ollaan vielä kovin kaukana maalista. Näin arvioi työnantajia edustava Metsäteollisuus.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtajan Jyrki Hollménin mukaan näkemyserot Paperiliiton kanssa ovat niin isot, että asian ratkaiseminen näyttää vaikealta.

Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi aiemmin tänään, että Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sovittelussa on löytymässä yhteistä näkemystä. Hollmén kuvailee lausuntoa hieman optimistiseksi.

Työntekijäjärjestö Paperiliitto ja Metsäteollisuus tapasivat sovittelijan toimistolla tänään puoliltapäivin ja olivat koolla vajaat kolme tuntia. Seuraava tapaaminen on torstaina kello 9 alkaen.