Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KORJAUS: Keskusrikospoliisi aloittanut esitutkinnan Lintilän Whatsapp-mysteeristä, epäilee tietomurtoa

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) Whatsapp-mysteerin selvittely on edennyt keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintaan. Rikosnimikkeeksi on kirjattu tietomurto.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Sami Siurola sanoo STT:lle, että tutkinnanjohtajana tapauksessa toimii poliisi. Siurolan mukaan syyttäjä on vahvasti mukana esitutkinnassa.

Siurola ei osaa vielä sanoa, kuinka pitkään esitutkinta kestää, sillä se aloitettiin vasta keskiviikkona.

– Siitä on kirjattu rikosilmoitus tietomurtonimikkeellä, Siurola sanoo STT:lle.

KRP aloitti helmikuussa esiselvityksen siitä, onko esitutkinnalle edellytyksiä.

– Sitten totesimme, että kyllä tässä täytyy esitutkinta aloittaa.

Siurola sanoo yleisellä tasolla, että tietomurtojen selvittämisen vaikeus vaihtelee hyvin paljon riippuen siitä, mitä materiaalia ja muuta on saatavilla.

– Tässä vaiheessa sitä ei pysty arvioimaan vielä millään tavalla, hän sanoo.

Siurola ei ota kantaa siihen, onko Lintilän matkapuhelin KRP:n hallussa. Siurola kuitenkin sanoo, että mitään todistusaineistoa, kuten puhelinta, ei ole vielä tutkittu.

– Tästä on vasta kirjattu rikosilmoitus ja tutkinta on lähtenyt käyntiin. Muuta en pysty kommentoimaan, enkä pysty kommentoimaan sitäkään, mitä materiaalia meillä on käytettävissä.

Esitutkinnan aloittamisesta kertoi aiemmin Iltalehti.

STT yritti keskiviikkona tavoittaa Lintilää.

Lintilän tililtä lähti meemi, jota hän ei sanojensa mukaan lähettänyt

Lintilän Whatsapp-tililtä lähetettiin helmikuussa pääministeri Sanna Marinia (sd.) ja kansanedustaja Matias Mäkystä (sd.) pilkkaava meemi.

Ministeri Lintilä on sanonut, että ei ole lähettänyt viestiä itse.

Lintilä oli viestin lähettämisen aikaan illallisella suomalaisen pörssiyhtiön edustajan kanssa. Lintilä on kertonut, että hänelle selvisi meemin lähettäminen siinä vaiheessa, kun hänen erityisavustajansa oli yhteydessä ja kysyi, onko Lintilä todella lähettänyt viestin.

Lintilä kertoi aiemmin, että hänen tilinsä on todennäköisesti kaapattu. Kuva oli lähetetty Lintilän eduskuntanumerosta, joten eduskunnan tietohallinto selvitti asiaa ulkopuolisen tahon kanssa.

Lintilä kertoi selvityksen valmistumisen jälkeen, että hänen tiliään ei ole kaapattu, mutta rinnakkaiskäyttöä ei voida sulkea pois. Lintilä on kertonut yrittäneensä selvittää asiaa myös Metan kanssa.

Lintilä on useaan otteeseen korostanut, ettei lähettänyt viestiä.

– Jos minä olisin lähettänyt sen viestin siihen porukkaan, niin minun olisi ollut erittäin helppo laittaa toinen viesti perään ja sanoa, että sori kaverit, nyt lähti väärään porukkaan, Lintilä on aiemmin sanonut.

-----

Juttu on julkaistu alun perin keskiviikkona 15.3.2023 ja sitä on korjattu 16.3.2023 kello 11.21: Keskusrikospoliisista kerrottiin aiemmin STT:lle virheellisesti, että tutkinnanjohtajana toimisi syyttäjä. Todellisuudessa tutkinnanjohtajana toimii poliisi, mutta syyttäjä on vahvasti mukana esitutkinnassa. Juttu keskiviikolta 15.3.2023.