Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmat aiheuttavat myllerrystä markkinoilla myös Euroopassa. Suomessakin osakkeet halpenivat tänään reippaasti.
Helsingissä pörssin yleisindeksi päätyi maanantaina runsaan kahden prosentin laskuun. Suurista yhtiöistä konepajat Konecranes ja Cargotec rytisivät noin kuusi prosenttia alaspäin.
Kyyti oli kylmää myös Euroopan suurilla osakemarkkinoilla. Esimerkiksi Frankfurtin pörssin DAX-indeksi heikkeni noin kolme prosenttia.
Myös korkomarkkinoilla nähtiin maanantaina rajuja liikkeitä. Valtionlainojen korot olivat maanantaina laskussa laajalla rintamalla.
– Globaaleilla joukkolainamarkkinoilla koettiin tänään suurin päivittäinen korkojen lasku ammattiekonomistiurani aikana. Vaikka onhan tuossa kaikenlaista tapahtunut, kommentoi OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen Twitterissä.
Yhdysvaltojen talletussuojasta vastaava viranomainen FDIC ilmoitti perjantaina, että se ottaa hallintaansa vaikeuksiin ajautuneen kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB) ja noin 175 miljardin dollarin edestä pankin asiakkaiden talletuksia. SVB:n kaatuminen oli Yhdysvaltojen isoin pankkiromahdus sitten vuoden 2008 finanssikriisin.
Lisäksi viranomaiset päättivät viikonloppuna newyorkilaisen Signature Bankin sulkemisesta.
Yhdysvaltojen pankkialan turbulenssi on vaikuttanut merkittävästi sijoittajien odotuksiin keskuspankkien tulevista korkopäätöksistä.
Vielä viime viikolla sijoittajat uskoivat, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed tekisi ensi viikolla ison 0,5 prosenttiyksikön koronnoston. Nyt markkinoilla pidetään todennäköisimpänä, ettei Fed nosta ensi viikolla ohjauskorkoaan lainkaan, kertoo Wall Street Journal.
Samoin sijoittajat uskovat, ettei Euroopan keskuspankki nosta ohjauskorkoja niin aggressiivisesti kuin aiemmin ajateltiin.
Suosittu asuntolainakorko tuli reippaasti alaspäin
Korkojen laaja-alainen lasku nostaa esiin kysymyksen siitä, voivatko suomalaiset asuntovelalliset hyötyä tilanteesta.
Suomen yleisin asuntolainan viitekorko, 12 kuukauden euribor, laski maanantaina selvästi Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmien vanavedessä. Vuoden euribor putosi 3,86 prosenttiin, kun se vielä perjantaina oli 3,95 prosenttia.
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ennakoi Twitterissä, että 12 kuukauden euriborin lasku todennäköisesti jatkuu tiistaina. Hän kuitenkin sanoo, että toiveet korkojen kääntymisestä pysyvämpään laskuun ovat vielä pahasti ennenaikaisia.
Muutkin suomalaiset asiantuntijat toppuuttelivat odotuksia korkojen pidempiaikaisesta laskusta. OP:n ekonomisti Jari Hännikäinen tviittaa, että markkinat eivät enää hinnoittele 12 kuukauden euriborin nousua.
– Kannattaa nukkua muutama yö ennen kuin huokaisee helpotuksesta, Hännikäinen kirjoittaa.
Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmat heijastuivat myös raaka-ainemarkkinoille. Brent-laadun raakaöljyn hinta kävi maanantaina alle alle 80 dollarissa barrelilta ensi kertaa sitten helmikuun alun. Maanantai-iltana hinta oli toipunut noin 81 dollariin, mutta oli silti noin kahden dollarin laskussa.
Ruotsin finanssivalvoja tapaa pankkeja ja eläkeyhtiöitä
Ruotsissa maan finanssivalvoja kutsuu pankkeja ja eläkeyhtiöitä keskusteluihin Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmien vuoksi.
Finansinspektionen sanoi pitävänsä maanantaina tapaamisen ison eläkeyhtiön Alectan ja muiden yhtiöiden kanssa. Tapaamisessa oli määrä keskustella muun muassa sijoituksista, joita yhtiöt ovat tehneet yhdysvaltalaisiin pankkeihin.
Alecta arvioi menettäneensä 12 miljardia kruunua eli hieman yli miljardi euroa Silicon Valley Bankin ja Signature Bankin kaatumisessa.
SVB:n Britannian-haara myytiin yhdellä punnalla
Britanniassa suurpankki HSBC on ostanut kaatuneen Silicon Valley Bankin brittiläisen tytäryhtiön nimellisellä yhden punnan hinnalla.
Brittihallitus ja HSBC kertoivat sopimuksesta maanantaina. SBV:n Britannian-tytäryhtiön myyntiä olivat kätilöimässä Britannian valtiovarainministeriö ja keskuspankki.
Valtiovarainministeri Jeremy Huntin mukaan kaikki asiakkaiden talletukset ovat turvassa eikä kaupan toteuttamisessa käytetty veronmaksajien rahoja. Hunt oli varoittanut sunnuntaina vakavista riskeistä brittiläisille teknologia-alan ja biotieteiden yrityksille, jotka ovat olleet SVB:n asiakkaita.
Korkojen voimakas nousu ajoi vaikeuksiin
Kalifornian Piilaakson teknologiayrityksiä rahoittavan Silicon Valley Bankin kaatumisen taustalla oli riskinotto, joka kostautui korkojen nousun myötä.
Teknologia-alalla elettiin vuonna 2021 buumia, jolloin sijoittajat tekivät runsaasti investointeja alan yrityksiin. Niistä monet tallettivat saamansa rahat Silicon Valley Bankiin.
SVB:n piti keksiä, mitä se tekee yrityksiltä saamallaan talletusten vyöryllä. Parempia tuottoja metsästäessään pankki laittoi suuria summia pitkäkestoisiin korkosijoituksiin. Samalla SVB sitoi varat kiinni sijoituksiin pitkäksi aikaa ja altisti itsensä riskille korkojen noususta.
Riskit realisoituivat, kun Yhdysvaltain keskuspankki Fed ryhtyi viime vuonna nostamaan korkoja erittäin nopeaan tahtiin. Korkojen nousun seurauksena SVB:n hallussa olleiden korkosijoitusten arvo laski huomattavasti.
Samaan aikaan teknologia-alan startupien rahoitus hyytyi, jolloin monet SVB:n asiakasyritykset ryhtyivät nostamaan aiempaa enemmän rahojaan pankista.
Helmi-maaliskuun aikana SVB:n hallussa olleet talletukset vähenivät niin kovaa vauhtia, että pankki joutui myymään osan sijoituksistaan. Viime keskiviikkona SVB kertoi julkisuuteen, että myynneistä oli aiheutunut lähes kahden miljardin dollarin tappiot.
Ilmoitus sijoitusten myymisestä isolla tappiolla ruokki pelkoja sijoittajien keskuudessa, jolloin yhä useampi taho ryhtyi vetämään rahojaan pois Silicon Valley Bankista. Huolet pankin vaikeuksista levisivät nopeasti, ja talletuspako oli valmis.
Perjantaina Yhdysvaltojen talletussuojaviranomainen FDIC kertoi ottavansa Silicon Valley Bankin hallintaansa. SVB oli viime vuoden lopussa Yhdysvaltojen 16:nneksi suurin pankki.
Tallettajat saavat rahansa takaisin
Sunnuntaina Yhdysvaltojen viranomaiset kertoivat toimista, joilla pyritään rajoittamaan SVB:n kaatumisen aiheuttamaa myllerrystä rahoitusmarkkinoilla.
Valtiovarainministeri Janet Yellen hyväksyi toimet sunnuntaina keskuspankki Fedin ja FDIC:n suositusten perusteella ja keskusteltuaan asiasta presidentti Joe Bidenin kanssa.
Yhdysvalloissa talletukset ovat 250 000 dollariin asti talletussuojan piirissä. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö, Fed ja FDIC kuitenkin ilmoittivat, että SVB:n asiakkaille maksetaan heidän talletuksensa takaisin täysimääräisesti, myös 250 000 dollaria ylittävältä osalta. Viranomaisten mukaan tallettajat pääsevät käsiksi rahoihinsa maanantaista alkaen.
Keskuspankki Fed tarjoaa lisäksi pankeille ylimääräistä rahoitusta vakuuksia vastaan, jotta pankit selviävät velvoitteistaan tallettajille. Valtiovarainministeriö varaa lisärahoitusta varten 25 miljardia dollaria, mutta Fed sanoo, ettei sen todennäköisesti ole tarpeen turvautua näihin varoihin.
Myös toisen kaatuneen pankin eli Signature Bankin tallettajat saavat rahansa takaisin. Signature Bankilla oli viime vuoden lopussa talletuksia 89 miljardin dollarin edestä, ja niistä 90 prosenttia ei ollut talletussuojan piirissä.
---
Lähteenä myös New York Times ja Financial Times.