Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Tappioita kärsinyt Venäjä lähettää joukoilleen 60-vuotiaita taistelupanssarivaunuja

Venäjän asevoimat vastaa jälleen kärsimiinsä kalustotappioihin lähettämällä joukoilleen 60 vuotta vanhoja taistelupanssarivaunuja, sanoo Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Ministeriön mukaan on hyvin todennäköistä, että myös Venäjän 1. kaartin panssariarmeija saa T-62-taistelupanssarivaunuja aiempien tappioiden paikkaamiseksi. Joukkueen oli alkujaan määrä saada seuraavan sukupolven T-14 Armata -panssarivaunuja toissa vuodelta.

Viime päivinä on ensimmäistä kertaa tunnistettu, että Ukrainaan on lähetetty panssaroituja BTR-50-joukkojenkuljetusajoneuvoja. Kyseinen venäläisajokki otettiin alkujaan käyttöön vuonna 1954.

Viime kesän jälkeen varastosta on otettu arviolta 800 T-62-panssarivaunua. Näistä osaan on brittiministeriön mukaan asennettu päivitetyt tähtäinjärjestelmät, jotka hyvin todennäköisesti lisäävät vaunujen tehokkuutta yöaikaan.

Vaikka näyttääkin, että osaan on tehty parannuksia, ei kumpikaan naftaliinista otetuista ajoneuvotyypeistä ole parhaimmillaan nykypäivän sotatantereella. Tämän päivän sodankäyntiä ajatellen niissä on monia haavoittuvuuksia kuten esimerkiksi nykyaikaisten reaktiivipanssarien puute.

Wagner-pomo valittaa jälleen ammuspulasta

Tarvikeongelmista on tullut viestiä myös venäläisestä Wagner-palkkasotilasryhmästä.

Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan hänen joukkonsa eivät ole taaskaan saaneet ajoissa luvattuja ammus- tai joukkotäydennyksiä Bahmutiin Itä-Ukrainassa. Wagner-pomon mukaan alueelle matkalla olleet joukot oli ohjattu toisaalle ja ammustoimitukset ovat olleet päiväkaupalla myöhässä.

Hänen mukaansa nyt selvitetään, onko kyse "tavanomaisesta byrokratiasta vai petoksesta."

Prigozhinin mukaan koko venäläisten rintama Itä-Ukrainassa saattaa romahtaa, jos Wagnerin sotilaat joutuvat vetäytymään valtaamiltaan alueilta Bahmutissa ammus- ja miehistöpulan takia.

– Jos Wagner vetäytyy Bahmutista nyt, koko etulinja murenee, hän sanoi.

Prigozhin on aiemminkin arvostellut kovasanaisesti Venäjän asevoimien toimintaa Ukrainassa.

ISW: Ukraina voinut aloittaa taktisen vetäytymisen Bahmutista

Kreml väitti viime vuonna liittäneensä osaksi Venäjää Ukrainan itäosassa sijaitsevan Donetskin alueen, jolla Bahmutkin sijaitsee. Alueen valloittaminen on Venäjän sotilaallisten prioriteettien kärkijoukossa.

Bahmutista on muodostunut Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan verisin ja pitkäkestoisin taistelu, vaikka kaupungilla ei ole analyytikoiden mukaan juuri strategista merkitystä.

Sotaa tarkkailevat tahot arvioivat, että kumpikin osapuoli yrittää väsyttää toista rajoittaakseen vastustajansa kykyä tehdä isompia hyökkäyksiä lähikuukausina.

Venäjän joukot ovat sanoneet etenevänsä pyrkimyksissään saartaa kaupunki. Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Ukrainan joukot ovat saattaneet alkaa vetäytyä kaupungista.

– Ukrainalaisjoukot tekevät todennäköisesti rajoitettua taktista vetäytymistä Bahmutista, vaikka on vielä liian aikaista arvioida Ukrainan aikeita täydestä vetäytymisestä kaupungista, ajatushautomo sanoo.

Ukraina sanoo ampuneensa alas 13 lennokkia

Ukrainan ilmavoimat on sanonut ampuneensa yön aikana alas 13 räjähdelennokkia. Ilmavoimat sanoi venäläisjoukkojen lähettäneen yhteensä 15 iranilaisvalmisteista Shahed-lennokkia Kiovan koillispuolella sijaitsevalta Brjanskin alueelta.

Venäjä on tehnyt lokakuusta lähtien ohjus- ja lennokki-iskuja Ukrainan kriittistä infrastruktuuria vastaan, mikä on kannustanut Ukrainaa vahvistamaan ilmapuolustusjärjestelmiään lännen tuella.

Ilmahälytyssireenit soivat Kiovassa jälleen useita tunteja varhain maanantaina. Viranomaisten mukaan ilmatorjuntajärjestelmä käynnistyi ilmassa olleen kohteen takia.

Kiovan sotilashallinnon johtajan Serhi Popkon mukaan lennokit olivat matkalla Kiovaan, mutta Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmä ampui ne alas, eivätkä lennokit aiheuttaneet vahinkoa ihmisille tai infrastruktuurille.

Ukraina päässyt kehittämään ilmatorjuntaansa

Ukraina on pystynyt kestämään Venäjän ilmaiskuja paremmin saatuaan uusia ohjuspuolustusjärjestelmiä läntisiltä liittolaisiltaan, kuten Yhdysvalloilta ja Britannialta. Yhdysvallat lupautui joulukuussa ensi kertaa lähettämään Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän.

Vaikka ilmatorjuntaa on päästy kehittämään, Ukrainan länsiosassa kuoli helmikuun lopulla kaksi ihmistä Venäjän lennokki-iskussa, minkä lisäksi kolmen kerrottiin haavoittuneen.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät tuoreeltaan, kuinka ukrainalaisjoukot Kiovan laitamilla vartioivat kaupunkia lennokki-iskuilta ennen toista maailmansotaa valmistetuin konekiväärein.