Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää muutoksia sähköpotkulautailuun – promilleraja päihtyneenä ajamiselle ja samat liikennesäännöt kuin polkupyöräilijöille

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) esittää, että sähköpotkulautailijoita koskisivat jatkossa samat liikennesäännöt kuin polkupyöräilijöitä.

Samalla esitetään sähköpotkulautojen ja polkupyörien päihtyneenä ajamiselle 0,5 promillen rajaa. Poliisille annettaisiin oikeus puhalluttaa ja estää päihtyneenä ajaminen myös tilanteissa, joissa 0,5 promillen raja ei ylity.

Asia tulee esille ministeriön muistiossa, jossa esitetään useita ratkaisuvaihtoehtoja yhteiskäytössä olevien sähköpotkulautojen sekä polkupyörien tuomiin ongelmiin.

Ratkaisuehdotuksia esittelivät torstaina tiedotustilaisuudessa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sekä LVM:n erityisasiantuntija Konsta Arvelin.

Harakka korostaa, että vaikka ministeriö esittää muutoksia lainsäädäntöön, on sähköpotkulautailussa kyse liikkumis- ja elinkeinovapaudesta.

– Vapauteen kuuluu tietenkin myös vastuu. Kyse on samalla esteettömästä kaupunkitilasta ja liikkumisen turvallisuudesta. Lainsäädännön ei pidä jarruttaa vaan edistää liikenteen kehittymistä, Harakka sanoi tiedotustilaisuudessa.

Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi yhdeksi kevyiden sähköajoneuvojen suurista haitoista päihtyneenä ajamisen. Kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajien onnettomuuksista aiheutuu ministeriön teettämän selvityksen mukaan noin 275 miljoonan euron kustannukset vuosittain.

Sähköpotkulautojen pysäköinti jalkakäytäville ja pyöräteille kiellettäisiin

Toinen merkittävä ongelma esimerkiksi sähköpotkulautailussa on ministeriön mukaan virheellisestä pysäköinnistä johtuvat haitat.

Sähköpotkulautojen pysäköinti jalkakäytäville ja pyöräteille kiellettäisiin LVM:n ratkaisuehdotuksessa kokonaan. Pysäköinti olisi sallittua ajoradalla ja erikseen osoitetuilla paikoilla.

Virheellisesti pysäköidyt sähköpotkulaudat voitaisiin vastaisuudessa siirtää välittömästi muualle. Nykyisen lainsäädännön mukaan siirtäminen on mahdollista vasta 48 tunnin jälkeen.

Sähköpotkulautojen liikennettä tulisi ohjata nykyistä enemmän esimerkiksi liikennemerkkien, tiemerkintöjen ja liikennevalojen avulla.

Liikenteeseen pystyttäisiin lisäämään myös uusia, sähköpotkulautoja koskevia ohjeistuksia. Ne voisivat Arvelinin mukaan koskea esimerkiksi ajo- ja pysäköintikieltoja tietyillä alueilla sekä pysäköintipaikoituksen merkitsemistä sähköpotkulaudoille.

Yhteistyö kaupunkien kanssa on ollut Harakan mukaan tärkeää uutta lainsäädäntöä mietittäessä.

– Haluamme antaa kaupungeille lisää välineitä toteuttaa pysäköinnin rajoituksiin ja väärin pysäköityjen ajoneuvojen poissiirtämiseen liittyviä toimia, Harakka sanoo.

Ehdotusten joukossa myös toimilupajärjestelmä ja valistaminen

Liikenne- ja viestintäministeriö on arvioinut myös muita sähköpotkulautailuun liittyviä toimia, joita ei ole esitetty erikseen ministeriön ratkaisuehdotuksiksi.

Yhden ratkaisuvaihtoehdon mukaan kunnat voisivat ottaa käyttöön sähköpotkulautojen toimilupajärjestelmän. Se mahdollistaisi näitä liikennevälineitä tarjoavien palveluiden määrän rajoittamisen, kilpailuttamisen ja ajoneuvojen määrän säätelyn.

Arvioituihin vaihtoehtoihin kuuluu myös koulutuksen ja viestinnän lisääminen esimerkiksi sähköpotkulautailun liikennesäännöistä. Tällä pyrittäisiin vaikuttamaan tienkäyttäjien osaamiseen, tietoihin sekä asenteisiin.

– Tiedottaminen ja valistaminen liittyvät myös valmistelussa olevaan liikenneturvallisuusstrategiaan. Vaikka niitä ei ole sisällytetty ministeriön ratkaisuehdotuksiin, se tulee kuitenkin toteutumaan tämän strategian täytäntöönpanon yhteydessä, Arvelin sanoo STT:lle.

Muutokset lainsäädäntöön mahdollisesti voimaan ensi vuoden kesäksi

Liikenne- ja viestintäministeriön pyytää lausuntoja tekemästään muistiosta. Lausuntokierros on käynnissä maaliskuun loppuun asti ja siihen voivat osallistua kaikki kansalaiset oikeusministeriön ylläpitämässä lausuntopalvelussa.

Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja oli ministeriön mukaan tarjolla viime vuonna lähes kaikissa suurissa ja keskisuurissa kunnissa. Vuonna 2021 näitä ajoneuvoja oli tarjolla noin 34 000 kappaletta ympäri Suomen.

Helsingissä oli viime kesänä tarjolla enimmillään 18 000 kevyttä sähköajoneuvoa. Määrä oli kaksinkertaistunut edeltävään vuoteen verrattuna.

Liikenne- ja viestintäministeriön esittämät muutokset lainsäädäntöön olisi mahdollista saada voimaan ensi vuoden kesäksi.