Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n lähetystötyöntekijöiden salaperäiset oireet tuskin vieraan vallan aiheuttamia, katsoo tiedustelu

Yhdysvaltain tiedusteluvirastot kertovat tuoreessa raportissa pitävänsä erittäin epätodennäköisenä sitä, että jokin vieras valtio olisi aiheuttanut yhdysvaltalaisia lähetystötyöntekijöitä piinanneet salaperäiset oireet.

Havannan syndroomaksi kutsuttuja oireita esiintyi ensi kertaa Yhdysvaltain lähetystötyöntekijöillä Kuubassa vuonna 2016. Työntekijät kertoivat kärsineensä esimerkiksi nenäverenvuodoista, migreenistä ja pahoinvoinnista. Kertomusten mukaan oireita edelsi yöaikaan kuultu läpitunkeva ääni.

Vastaavista oireista kerrottiin myöhemmin myös yhdysvaltalaislähetystöistä Kiinassa, Venäjällä ja Euroopassa.

Lääketieteellisesti selittämättömien oireiden syystä esitettiin paljon spekulaatiota. Yhdeksi selitykseksi esitettiin vieraan valtion käyttämää kohdistettua energia-asetta, mutta mitään todisteita tällaisesta ei lopulta löytynyt.

"Uhreja" edustava asianajaja arvostelee raporttia

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA oli jo viime vuonna sanonut pitävänsä epätodennäköisenä sitä, että ilmiön takana olisi järjestelmällistä vieraan vallan häirintää, mutta vielä tuolloin sitä ei voitu kokonaan sulkea poiskaan. Nyt julkaistu viiden eri tiedusteluviraston yhteinen raportti ampuu nämä teoriat alas entistä voimakkaammin.

Tiedusteluelimet esittävät raportissaan, että havaitut oireet voidaan selittää tavanomaisilla sairauksilla ja ympäristötekijöillä. Havannan syndrooman väitettyjä uhreja edustavan lakitoimiston asianajaja kuitenkin arvostelee raporttia läpinäkyvyyden puutteesta.

– Kyseenalaistamme edelleen nämä väitetyt löydökset, asianajaja Mark Zaid kommentoi lausunnossa.

Zaidin mukaan vastaamattomia kysymyksiä on edelleen runsaasti, eikä nyt julkaistu raportti jää viimeiseksi sanaksi asiassa.