Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP:n Mäkynen ehdottaa laajaa kokeilua nelipäiväisestä työviikosta

Suomessa tulisi järjestää ensi vaalikaudella laaja kokeilu nelipäiväisestä työviikosta, esittää SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

Hän sanoo, että Britanniassa viime vuonna järjestetty kokeilu osoitti nelipäiväisen työviikon olevan järkevä ja kokeilemisen arvoinen ratkaisu.

Mäkysen mukaan nelipäiväisen työviikon ajatuksena on, että työstä maksetaan edelleen sama palkka ja työntekijälle jää enemmän vapaa-aikaa.

– Britanniassa päättyneen laajan kokeilun tulokset ovat sen tasoisia, että Suomessakin tulisi viimein lopettaa aiheesta SDP:lle naljailu ja nähdä nelipäiväinen työviikko realistisena ja toivottavana lähitulevaisuuden kehityssuuntana. Tämä olisi paitsi työntekijöiden, myös yritysten kannalta järkevää, Mäkynen sanoo tiedotteessa.

Myös Mäkysen puoluetoveri, pääministeri Sanna Marin (sd.) on aiemmin pitänyt esillä ajatusta nelipäiväisestä työviikosta. Elokuussa 2019 silloinen liikenne- ja viestintäministeri Marin kirjoitti Twitterissä, että työajan lyhentämisestä voi ja pitää keskustella.

– 4 päivän työviikko tai 6 tunnin työpäivä elämiseen riittävällä palkalla on tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta, Marin tviittasi.

Mäkysen mielestä Suomessa tulisi järjestää vastaava kokeilu kuin Britanniassa, missä puolen vuoden mittaiseen kokeiluun osallistui 61 yritystä ja noin 2 900 työntekijää.

– Kun työntekijät voivat paremmin ja poissaoloja kertyy vähemmän, mahdollisesti myös sairausvakuutusmaksuja voitaisiin laskea kokeilussa mukana oleville, Mäkynen sanoo.

Britanniassa järjestetystä kokeilusta uutisoivat tiistaina ainakin yleisradioyhtiö BBC ja brittilehti Guardian.