Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puukauppa väheni viime vuonna 12 prosenttia – Venäjän-tuonnin loppuminen nosti etenkin koivukuitupuun hintaa

Yksityismetsistä ostettujen tukki- ja kuitupuulajien keskihinnat nousivat viime vuonna tuntuvasti, ilmenee Luonnonvarakeskuksen (Luke) tiedoista.

Kuusitukista maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 71,3 euroa ja mäntytukista 67,0 euroa kuutiometriltä. Nimellishinnat kohosivat kahdeksan prosenttia toissa vuoden tasolta, mutta nopean inflaation vuoksi reaaliset hinnat nousivat vain prosentin.

Kuitupuun pystykaupoissa kuusen keskihinta oli viime vuonna 21,9 euroa, männyn ja koivun 19,8 euroa kuutiolta.

– Raakapuun tuonti Venäjältä loppui keväällä 2022 ja tämä nosti etenkin koivukuitupuun hintaa. Koivukuidun keskimääräinen pystykauppahinta nousi viime vuonna reaalisesti neljä prosenttia, kun kuusella ja männyllä hinnat pysyivät kutakuinkin edellisen vuoden tasolla, sanoo Luken yliaktuaari Jukka Torvelainen tiedotteessa.

Yksityismetsistä ostetun teollisuuspuun määrä väheni 12 prosenttia toissa vuoden lukemista. Tukkipuun kauppamäärä supistui 17 prosenttia ja kuitupuun seitsemän prosenttia.

Luken mukaan puukauppa oli yhä korkealla tasolla. Viime vuoden kauppamäärä jäi kolme prosenttia edellisten viiden vuoden keskiarvosta.

Puutavaralajeista eniten ostettiin kuusitukkia, noin neljäsosan puukaupan kokonaismäärästä.

Energiapuun kauppa jatkui vilkkaana

Luken mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan, inflaation kiihtyminen, korkojen nousu ja taantuman uhka vaikuttivat metsäteollisuuden tuotteiden kysyntään ja tuotantoon viime vuonna.

Vaikutukset vaihtelivat toimialoittain. Sahatavaran jo notkahtaneet vientihinnat nousivat viime vuoden alkupuoliskolla uudelleen, kunnes ne kääntyivät kesällä jälleen laskuun.

– Massa- ja paperiteollisuuden tärkeimpien tuotteiden markkinatilanne oli tuottajien näkökulmasta hyvä, ja esimerkiksi sellun, aikakauslehtipaperin, hienopaperin ja kartongin vientihinnat kohosivat tai säilyivät hyvällä tasolla, Luke kertoo tiedotteessa.

Viime vuonna lämmin alkuvuosi vähensi kotimaisen energiapuun kysyntää, mutta esimerkiksi muun energian ja päästöoikeuksien kallistuminen sekä venäläisen puun tuonnin loppuminen lisäsivät sitä. Luken mukaan energiapuun tilastoitu kauppa jatkui vilkkaana, vaikka se supistuikin kolme prosenttia toissa vuodesta.