Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin väitti kansakunnan tilaa käsitelleessä puheessaan: "Venäjä ei aloittanut sotaa" – katso videotallenne

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tiistaina kansakunnan tilaa käsitelleen puheensa Moskovassa.

Puheensa alussa Putin toisteli perusteitaan Ukrainaan kohdistuvalle hyökkäyssodalle, jota hän nimittää sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi. Operaatio aloitettiin Putinin mukaan venäläisten suojelemiseksi.

Voit katsoa Sky Newsin välittämän videolähetyksen puheesta tallenteena tästä:

Puheessaan Putin väitti Venäjän yrittäneen ratkaista tilannetta rauhanomaisesti ja kärsivällisesti neuvotellen. Putin myös kielsi Venäjän olevan vastuussa sodan aloittamisesta ja syytti siitä puolestaan länttä, minkä jälkeen yleisö antoi hänelle aplodit.

Putin syytti länttä myös valehtelusta ja informaatiosodankäynnistä Venäjää vastaan.

Tilaisuudessa pidettiin hiljainen hetki "erikoisoperaatiossa" kuolleille sotilaille, joita Putin kutsui sankareiksi.

Putin otti kantaa myös Venäjään kohdistettuihin pakotteisiin ja vähätteli niiden merkitystä maan taloudelle. Hänen mukaansa Venäjällä riittää edelleen kauppakumppaneita ja esimerkiksi maan työllisyystilanne on Putinin mukaan historiallisen hyvä.

Edellisen kerran kansakunnan tilaa käsittelevä puhe kuultiin vuonna 2021, sillä viime vuonna Putin jätti vastaavan puheen pitämättä.

Tasan vuosi sitten Putin piti puheen, jossa hän tunnusti Ukrainaan kuuluvien Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden. Tämän viikon perjantaina tulee täyteen myös vuosi siitä, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Putinin ei odotettu puheessaan kertovan toimenpiteistä Ukrainan sodan kärjistämiseksi, suurista liikekannallepanoista tai muista merkittävistä siirroista. Näin arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) viimeviikkoisessa raportissaan.

ISW:n mukaan Putin lykkäsi puhettaan useita kertoja vuonna 2022 todennäköisesti toivoen voivansa käyttää puhetta juhlimaan Venäjän laajoja voittoja Ukrainassa. Hän ei kuitenkaan pystynyt tekemään sitä tällaisten voittojen puutteen vuoksi.

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Kremlin edustaja Dmitri Peskov on sanonut, ettei tilaisuuteen kutsuta toimittajia "epäystävällisistä maista". Peskov kertoi viime viikolla, että Venäjän valtiolliset televisiokanavat varaavat tänään tunnin Putinin puheen lähettämiseen.