Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintilän Whatsapp-sotkuun tuskin saadaan selvitysapua Metalta, kun kyseessä ei ole rikosepäily, arvioi tietoturva-asiantuntija

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen ei usko, että elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) meemijupakan selvittelyyn saadaan virka-apua Whatsappin omistavalta Metalta. Tapaus ei ole riittävän vakava, jotta viestinnän salausta alettaisiin sen perusteella rikkomaan.

– En oikein tiedä, millä rikosepäilyllä tässä lähdettäisiin liikkeelle, kun ei tässä mitään vakavaa ole tapahtunut. Jos meemikuvan julkaisu henkilön tietämättä on rikos lainkaan. Tuskin niitä tunnistetietoja vielä sillä perusteella saa, Järvinen sanoi STT:lle.

Järvisen mielestä nyt olisi kuitenkin syytä tarkistaa muidenkin ministerien Whatsapp-tilit siltä varalta, että onko niillä rinnakkaiskäyttöä. Sama neuvo soveltuu myös tavallisille kansalaisille.

– Sehän näkyy siellä puhelimen ohjelmassa, että onko se kytketty ylimääräisiin laitteisiin. Kaikkien kannattaa tehdä se.

Tapaukseen ei torstaina tullut juuri lisävalaistusta, vaikka kaappausvaihtoehto suljettiin pois, Järvinen toteaa.

– Nyt herää kysymys, miten joku on päässyt tekemään rinnakkaiskäytön ministerin puhelimelle? Sehän on ihan vakio-ominaisuus, mutta miten voi olla, että ministeri ei itse tiedä, että hänen puhelintaan joku toinen seuraa ja pystyy jopa viestittelemään, Järvinen kummasteli.

Rinnakkaiskäyttö voi toimia pitkään, kun se kerran on perustettu. Lisäksi Whatsapp-tilillä voi olla rinnakkaiskäyttö useammalla tietokoneella.

– Se voi olla avustajan tai vaikka perhetutun kone.

Toisaalta avustajan luulisi avustavan ministeriään ja ilmoittautuvan itse, jos hän on rinnakkaiskäytön tehnyt, Järvinen pohti.

– Se on kyllä vakava asia, jos ministerin puhelimelle on joku mennyt, eikä ministeri muista eikä tiedä, eikä henkilö itse ilmoittaudu. Siinä on kyllä aidosti selvitettävä asia.