Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunta sallisi eläinten rituaaliteurastuksen jatkossakin

Perustuslakivaliokunta edellyttää, että eläinten teurastamisessa sallitaan jatkossakin poikkeusmenettelyjä uskonnollisista syistä.

Hallitus on tehnyt eläinten hyvinvointia koskevaksi laiksi esityksen, jonka osana kiellettäisiin verenlaskun aloittaminen ennen kuin eläin on asianmukaisesti tainnutettu tai lopetettu. Perustuslakivaliokunnan mukaan ehdotettua sääntelyä on muutettava niin, että se mahdollistaa nykyisen kaltaisen poikkeuksen uskonnon harjoittamisen vapauden turvaavalla tavalla.

Viisi kansanedustajaa jätti lausuntoon eriävän mielipiteen. Olli Immonen (ps.), Maria Guzenina (sd.), Bella Forsgrén (vihr.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja Anna Kontula (vas.) huomauttivat, että teurastus ilman tainnutusta on kiellettyä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Siirtymäajat pitkiä

Lakiesitys on eduskunnan käsittelyssä. Esitys korvaisi aiemman eläinsuojelulain. Esityksellä muun muassa hillittäisiin koirien ja kissojen pentutehtailua. Lisäksi uusien parsinavetoiden rakentaminen ja uusien kiinteärakenteisten porsitushäkkien käyttöönotto kiellettäisiin heti lain tullessa voimaan.

Esitys myös kieltäisi porsaiden kirurgisen kastraation ja emakkojen siemennykseen tarkoitettujen tiineytyshäkkien pitkäaikaisen käytön 12 vuoden siirtymäajan jälkeen.

Valiokunta piti ehdotettuja 12 vuoden siirtymäaikoja varsin pitkinä eikä lain tavoitteiden näkökulmasta asianmukaisina. Se ei kuitenkaan edellyttänyt kohtien muuttamista, toisin kuin rituaaliteurastuksen kohdalla.

Valiokunta antoi asiasta lausunnon maa- ja metsätalousvaliokunnalle. Sen mietinnön odotetaan valmistuvan perjantaina, jolloin eduskunta on kutsunut asiasta tiedotustilaisuuden koolle.

Eduskunnan täysistunto äänestää lakihankkeen kohtalosta maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnön ja siihen mahdollisesti sisältyvien muutosten pohjalta.