Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisupseeri erosi armeijasta ja kertoo nyt BBC:lle yksityiskohtaisesti joukkojensa tekemistä kidutuksista Ukrainassa

Venäläiset ovat kiduttaneet sodassa ukrainalaisia, myöntää Venäjän asevoimien entinen upseeri Konstantin Jefremov Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

BBC:n mukaan kyseessä on toistaiseksi korkea-arvoisin venäläisupseeri, joka on puhunut julkisesti venäläissotilaiden tekemistä julmuuksista Ukrainassa.

Luutnantti Jefremov kertoo saapuneensa Ukrainaan viime helmikuun 10. päivänä, vain pari viikkoa ennen Venäjän suurhyökkäystä.

– Silloin kukaan ei uskonut, että sota syttyy. Kaikki luulivat sen olevan vain harjoitusta. Olen varma, että edes vanhemmat upseerit eivät tienneet, Jefremov sanoo BBC:lle.

Hän itse sanoo vastustavansa sotaa ja ymmärrettyään todellisen tilanteen Ukrainassa Jefremov yritti erota armeijasta. Se ei kuitenkaan onnistunut.

Jefremov asetettiin kivääriryhmän johtajaksi ja kolme päivää Venäjän hyökkäyksen jälkeen heidän joukkonsa suuntasivat Etelä-Ukrainan Melitopoliin.

Oltuaan puolitoista kuukautta Melitopolin lentotukikohdassa joukot siirtyivät huhtikuussa Bilmakin kaupunkiin Melitopolista koilliseen. Siellä Jefremov kertoo nähneensä ukrainalaisiin kohdistuneita julmuuksia.

Jefremov kertoo muistavansa päivän, jolloin kolme ukrainalaista vankia tuotiin sisään. Yksi heistä myönsi olevansa tarkka-ampuja.

– Eversti sekosi. Hän löi ukrainalaista, veti hänen housunsa alas ja kysyi, onko tämä naimisissa. Kun vanki vastasi olevansa, eversti pyysi tuomaan mopin, jotta he voisivat tehdä ukrainalaisesta tytön, kuvata siitä videon ja lähettää sen hänen vaimolleen.

Toisen kerran vankia pyydettiin nimeämään kaikki yksikkönsä ukrainalaiset nationalistit. Kun hän ei ymmärtänyt kysymystä, venäläiset löivät hänen hampaitaan irti.

Jefremov kertoo myös valeteloituksista. Ukrainalaisvangin silmille laitettiin side ja häntä uhattiin ampua päähän. Laukaukset kuitenkin ammuttiin pään vieressä.

Toisessa kuulustelussa eversti ampui Jefremovin mukaan ukrainalaisvankia käsivarteen ja polven alle.

Jefremovin kertoman mukaan ukrainalaisvangeille ei saanut antaa tavallista ruokaa, vaan ainoastaan vettä ja keksejä, ja yöt piti viettää paljaalla lattialla. Jefremov kuitenkin sanoo heidän antaneen vangeille kuumaa vettä, tupakkaa ja pehmukkeeksi heinää.

– Öisin, ettei kukaan nähnyt meitä.

Yhteensä kuulustelut ja kidutukset jatkuivat Jefremovin mukaan noin viikon ajan.

– Joka päivä, myös öisin, joskus kahdesti päivässä.

Toukokuun lopussa Jefremov kirjoitti jälleen eroamisilmoituksen Venäjän armeijasta. Hänen ei kuitenkaan annettu erota, vaan hänet erotettiin.

– Pyydän anteeksi koko Ukrainan kansalta, Jefremov sanoo BBC:n videohaastattelussa.

Tällä hetkellä Jefremov elää maanpaossa Venäjältä. Venäjä pitää häntä maanpetturina ja loikkarina.

BBC on tarkistanut Jefremovin henkilö- ja sijaintitiedot sotilasasiakirjoista, mutta ei ole voinut vahvistaa Jefremovin kertomia tietoja kidutuksista. Ne kuitenkin vastaavat YK:n keräämiä todisteita venäläisten ukrainalaisiin kohdistamasta kidutuksesta.

Voit katsoa Jefremovin englanniksi käännetyn videohaastattelun tästä: