Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tes-neuvottelut katkesivat tuloksettomina – Teollisuusliiton Aalto arvioi sopimuksen syntymisen edellyttävän "kovempia toimia"

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton väliset työehtosopimusneuvottelut päättyivät maanantaina tuloksettomina, kertoivat työmarkkinajärjestöt.

Työntekijäpuolta edustava Teollisuusliitto kertoi tiedotteessaan, että osapuolten erimielisyydet tulevasta palkkaratkaisusta olivat neuvotteluissa poikkeuksellisen suuret. Myös työnantajia edustava Teknologiateollisuus vahvistaa, että erimielisyydet ovat palkkaratkaisun tasossa.

– Palkansaajien ostovoima on viimeisen puolen vuoden aikana heikentynyt merkittävästi. Samaan aikaan teollisuuden yritykset ovat tehneet kovaa tulosta ja jakaneet ennätysosinkoja. Valitettavasti tätä ristiriitaa ei neuvottelemalla voida sovittaa. Sopimuksen syntyminen edellyttää ilmeisesti kovempia toimia, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi maanantaina tiedotteessa.

Teollisuusliitto kuuluu Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöön SAK:hon, jonka hallitus on joulukuussa linjannut liittojensa tavoittelevan työehtoratkaisuja, jotka turvaavat palkansaajien ostovoimaa.

Teollisuusliiton Aallon mukaan palkankorotukset eivät vaaranna Suomen kilpailukykyä, koska palkat nousevat myös Suomen verrokkimaissa.

Aalto täydensi maanantaina STT:lle, etteivät osapuolet ole toistaiseksi päättäneet uusista neuvottelupäivistä.

– Totesimme yhdessä, että ei ole edellytyksiä jatkaa, sanoi Aalto.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopimusta on pidetty merkittävänä, koska vientialojen sopimus voi määrittää myös muiden alojen palkankorotuksia. Aalto ei kommentoi julkisuuteen sitä, millaisia tarjouksia osapuolet toisilleen ehdottivat.

Työantajapuoli: Vastapuoli pitkittänyt neuvotteluja

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi kertoi maanantaina, että työnantajapuolella olisi vielä halua jatkaa neuvotteluja.

– Aitoa neuvottelua on koko syksyn vaikeuttanut se, ettei palkansaajapuolella ole ollut todellista halukkuutta sopimiseen vaan neuvotteluja on haluttu syystä tai toisesta venyttää eteenpäin. Neuvottelustrategiana on selvästi ollut neuvottelujen pitkittäminen, Ruohoniemi sanoi tiedotteessa.

Aalto kiistää väitteen.

– Ihan yhtä hyvin voisi sanoa, että he ovat pitkittäneet neuvotteluja sillä, että he ovat antaneet niin huonoja palkankorotustarjouksia.

Osapuolet ovat olleet sopimuksettomassa tilassa joulukuun alusta lähtien. Toistaiseksi työntekijäpuoli ei ole ilmoittanut mahdollisista työtaistelutoimista. Aalto totesi maanantaina, että päätökset mahdollisista työtaistelutoimista voivat syntyä tarvittaessa nopeasti.