Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntovelallinen, miltä kuulostaisi 100 prosentin korkovähennys? Sitä vaaditaan nyt kansalaisaloitteella

Asuntolainan korkovähennyksen väliaikaisesta palauttamisesta on tehty kansalaisaloite. Aloite on laitettu vireille tämän viikon maanantaina.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että verovuodelle 2023 palautettaisiin 100 prosentin korkovähennys ja määrää porrastettaisiin alenevasti vuoteen 2027 saakka. Sadan prosentin korkovähennysoikeus tarkoittaisi, että asuntolainan korot saisi vähentää verotuksessa täysimääräisesti.

Aloitteessa ehdotetaan myös, että vähennyksen voisi tehdä kokonaisuudessaan ansiotuloista. Tällä hetkellä vähennyskelpoiset korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista.

Aloitteen takana ovat kuopiolaiset Matti Huhtinen ja Kimmo Siren, oululaiset Ilkka Timonen ja Lari Kauppi, espoolainen Pasi Vornanen sekä kaarinalainen Ville Huhtinen.

Aloitteen perusteluissa vedotaan inflaation lisäksi korkojen poikkeuksellisen rajuun nousuun. Suomalaisten yleisin asuntolainojen viitekorko eli 12 kuukauden euribor on noussut kuluneen vuoden aikana ennätysvauhtia. Kun se viime vuoden alussa oli vielä negatiivinen, on se tällä hetkellä yli kolmen.

– Monille asuntovelallisille kotitalouksille tämä tarkoittaa sitä, että lainanhoitokustannukset nousevat kerralla jopa useita satoja euroja kuukaudessa, aloitteessa todetaan.

Aloite kertoo tavoitteekseen turvata asumista ja pehmittää nopeaa korkojen nousua.

– Pahimmillaan raju korkojen nousu voi aiheuttaa maksukyvyttömyyttä ja lisääntyvää ulosottojen määrää lähikuukausien aikana, aloitteessa perusteellaan.

Aloite voidaan toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi, jos se kerää kuudessa kuukaudessa vähintään 50 000 kannatusilmoitusta. Tiistaina alkuiltapäivään mennessä aloitteen oli allekirjoittanut noin 170 ihmistä.

Asuntolainan korkovähennys on pienentynyt asteittain vuodesta 2012 lähtien. Vuoden 2022 verotuksessa korkovähennys on enää viisi prosenttia ja alkaneen vuoden verotuksessa nolla prosenttia.

Vielä vuonna 2018 asuntolainan koroista sai vähentää 35 prosenttia.