Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat vääntöä palkankorotusten tasosta

Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto jatkavat iltapäivällä neuvotteluja työehtosopimuksesta. Viime viikolla osapuolet kertoivat lähentymistä tapahtuneen, mutta näkemykset palkankorotusten tasosta ovat olleet hyvin kaukana toisistaan.

Työmarkkinoilla neuvottelut minkään alan palkankorotuksista eivät näytä etenevän ennen kuin keskeisen teknologiateollisuuden alan uusista työehdoista päästään sopuun.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi maanantaina, että neuvottelut ovat edenneet hyvin tahmeasti. Ratkaisua haetaan vaikeassa tilanteessa, kun inflaatio laukkaa, palkansaajien ostovoima heikkenee ja talouden ennustetaan supistuvan.

Aalto sanoo, että jo keväällä työnantajalle esitettiin, että niin sanotut kiky-maksut palautettaisiin palkansaajilta takaisin työnantajille, jolloin palkankorotuspaine ei olisi niin kova.

– Työnantajat ovat järjestelmällisesti olleet sitä mieltä, että he eivät halua neuvottelupöytään minkäänlaista valtion väliintuloa. Näyttää myöskin siltä, että maan hallituksella ei ole halua puuttua neuvotteluihin.

Teknologiateollisuuden edellinen työehtosopimus umpeutui marraskuun lopussa.

– Ehkä on hyvä muistuttaa, että kahdella edellisellä kierroksella neuvottelutulosta ei keskinäisissä neuvotteluissa saatu aikaiseksi, vaan Bulevardin kautta haettiin valtakunnansovittelijan avulla ratkaisua näihin asioihin.

Saksan teollisuuden palkkaratkaisu tavoitteena

SAK linjasi joulukuussa, että sen ammattiliittojen tiivistetyn yhteistyön tavoitteena on saada jäsenille Saksassa loppuvuodesta saavutettuun teollisuuden palkkaratkaisuun vertautuva tulos.

Teollisuusliitto, palvelualojen työntekijöitä edustava PAM ja kuljetusalojen AKT antoivat maanantaina yhteisen tilannekatsauksen työmarkkinaneuvottelujen tilanteesta. Merkittävät palkansaajaliitot kertoivat olevansa poikkeuksellisen yhtenäisiä tällä palkkakierroksella.

– Aiemmin ei ole ollut tilaisuutta, jossa kolme työntekijäjärjestöä käy yhteisesti läpi medialle vallitsevia olosuhteita. Se myös kertoo ehkä siitä, että on poikkeuksellinen työmarkkinakierros edessä, Aalto sanoi.