Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Asiantuntijan mukaan koirien ulkoiluttamisessa ei ole yleistä pakkasrajaa – "Oman koiran mukaan kannattaa toimia"

Vakuutusyhtiölle tulee vuosittain joitakin kymmeniä yhteydenottoja koirien paleltumista ja muista kylmyyden aiheuttamista vaivoista.

Koirien ulkoiluttamisessa ei ole yleistä pakkasrajaa, sanoo Kennelliiton asiantuntija Ylen haastattelussa.

– On pakkasta muutama tai kaksikymmentä astetta, niin oman koiran mukaan kannattaa toimia, osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi sanoo Ylelle.

Tavallisesti paksuturkkiset koirat kestävät pakkasta paremmin kuin lyhytkarvaiset tai karvattomat. Salmijärven mukaan koirien välillä on kuitenkin yksilöllisiä eroja myös saman rodun sisällä. Jotkut kestävät kylmää paremmin kuin toiset.

Pentukoirat ja vanhat koirat palelevat herkemmin, samoin koirat, jotka eivät ole tottuneet olemaan paljon ulkona.

Koiran palelemisen voi huomata siitä, että koira tärisee, nostelee tassujaan tai ontuu.

– Kannattaa tarkistaa myös, onko tassuissa lumipaakkuja. Jos tassut ovat kunnossa ja siitä huolimatta koira aristaa tassujaan, silloin on kylmä, sanoo Salmijärvi Ylelle.

Salmijärvi suosittelee koiralle vaatteita, kuten tossuja ja päähinettä. Tosin joitakin koiria vaatteet häiritsevät enemmän kuin toisia.

Koiravakuutuksen ottaneilta tulee vuodessa joitakin kymmeniä yhteydenottoja paleltumista ja muista kylmyyden aiheuttamista vaurioista. Näin kertoo Suomen maajohtaja Anna Linder Agria eläinvakuutuksista.

– Esimerkiksi raajojen paleltumia, luppakorvaisten rotujen korvien paleltumia tai urheilukoirien kylmästä johtuvia lihaskramppeja hoidetaan toisinaan eläinklinikoilla, kertoo Linder Ylelle.

Vakavampia kylmän koirille aiheuttamia vaurioita vakuutusyhtiöön ilmoitetaan harvemmin kuin vuosittain. Esimerkiksi hypotermiatapaukset ovat harvinaisia.