Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Haavisto Iranin tilanteesta: "Suomalaisten tuntemia ihmisiä on teloitusjonossa ja tämä herättää voimakkaita reaktioita"

EU on asettanut uusia Iran-pakotteita maan sisäisten ihmisoikeusloukkausten ja Venäjän sotatoimien tukemisen seurauksena.

Pakotteiden kohteeksi päätyi maan sisäisten ihmisoikeusloukkausten takia 20 iranilaista henkilöä ja yksi yhteisö. Lisäksi neuvosto lisäsi pakotelistalle neljä henkilöä ja neljä yhteisöä Venäjän sotatoimien tuen takia.

Päätös tehtiin unionin alueen ulkoministerien kokouksessa Brysselissä. Suomea kokouksessa edusti ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Iranissa ihmisiä on joutunut tuomituksi kuolemaan sekä teloitusjonoon rauhanomaisen mielenosoittamisen seurauksena. Lisäksi muun muassa iranilaisia lennokkeja on Ukrainan hyödynnetty sodassa.

Haavisto totesi, että Iranissa on nyt teloitusjonossa 28 ihmistä mielenosoitusten seurauksena.

Suomalaisjalkapalloilija Sebastian Strandvall on nostanut esiin entisen seurakaverinsa Amir Nasr-Azadanin kuolemantuomion. Haavisto sanoi, että tilanne tuntuu käsittämättömältä.

– Nostin esille, että siellä on myös suomalaisten tuntemia henkilöitä nyt teloitusjonossa. Että tämä herättää nyt voimakkaita reaktioita.

Haavisto soitti torstaina Iranin ulkoministerille Hossein Amir-Abdollahianille ja ilmaisi jyrkän paheksunnan ja tuomion rauhanomaisten mielenosoittajien teloitusjonoon laittamisesta, ulkomaalaisten pidätyksistä ja eri lähetystöjen henkilökunnan toiminnan häiritsemisestä.

Iran puolestaan määräsi maanantaina pakotelistalleen Britannian tiedustelun ja armeijan johtajia sekä brittiläisiä ja saksalaisia poliitikkoja.

Yhdeksäs pakotepaketti jäi hiottavaksi

Suurin punainen lanka kokouksessa oli Venäjän sotatoimiin vastaaminen. Tästä huolimatta yhdeksäs Venäjää vastaan kohdistunut pakotepaketti jäi yhä hiottavaksi.

Paketin on määrä sisältää muun muassa rajoituksia teknologian vientiin, noin 180 yksilön tai yhteisön lisäämisen pakotelistalle sekä investointikiellon Venäjän kaivossektorille.

Niin ikään pakettiin kuuluu tiettyjen pankkien ja rahoituslaitosten sulkeminen ulos Swift-järjestelmästä. Swift on kansainvälinen järjestelmä, jonka kautta pankit välittävät muun muassa maksutoimeksiantoja.

Haavisto totesi, että keskustelu jatkuu nyt muilla kokoonpanoilla tällä viikolla. Käytännössä kyse voi olla eurooppaministerien kokouksesta sekä päämiesten huippukokouksesta.

Listalla on suuri joukko henkilöitä ja rahoituslaitoksia, mutta Haaviston mukaan lopputulosta yhä hiotaan. Hän totesi, että laitosten tai yksittäisten henkilöiden yksityiskohtia ei kerrota julkisuuteen ennen lopullista hyväksyntää.

– Tiedän, että siellä on aika mittava paketti tulossa, hän sanoi

Ministerit hyväksyivät rauhanrahaston katon kasvattamisen kahdella miljardilla, jotta sotilaallinen tuki Ukrainaan jatkuu. Toistaiseksi yhä on sen sijaan lopullisesti ratkaisematta Ukrainan 18 miljardin lainapaketti, jonka Unkari on sitonut oman EU-rahoituksensa vastustamista koskevaan päätökseen.

– Itselleni muodostui käsitys, että tästä 18 miljardista pystytään päättämään, mutta tämä on juuri niitä kysymyksiä, joissa se yksimielisyys vaaditaan, Haavisto sanoi.

Niin ikään keskustelun tasolla on yhä Venäjän pakotteiden vuoksi jäädytettyjen varojen hyödyntäminen Ukrainan tukemisessa sekä mahdollisen erityistuomioistuimen perustaminen.