Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miehen syytetään murhanneen avopuolisonsa rappukäytävään Joensuussa – syyttäjä pyytää mielentilatutkimusta

Syyttäjä pyytää mielentilatutkimuksen tekemistä 27-vuotiaalle miehelle, jota syytetään avopuolisonsa murhasta Joensuussa. Syyttäjän mukaan mies kävi nukkumassa olleen 24-vuotiaan avovaimonsa kimppuun täysin yllättäen ja puukotti tämän kuoliaaksi.

Veriteko tapahtui pariskunnan yhteisessä asunnossa joensuulaisessa kerrostalossa varhain sunnuntaina 31. heinäkuuta. Syyttäjän mukaan mies oli valmistellut tekoa ottamalla esiin keittiöveitsen, sakset ja kuorimaveitsen.

Syyttäjän mukaan mies kävi sängyssä nukkumassa olleen avopuolisonsa kimppuun, peitti tämän suun ja viilsi tätä kuorimaveitsellä kaulaan. Nainen heräsi ja lähti pakoon, jolloin mies iski häntä keittiöveitsellä useita kertoja.

Syyttäjän mukaan nainen pakeni ulos asunnosta rappukäytävään, missä mies jatkoi hänen puukottamistaan. Nainen pääsi raahautumaan portaissa pakoon muutaman askelman, kunnes hän kuoli, syytteessä sanotaan.

Poliisi otti miehen kiinni tapahtumapaikan välittömästä läheisyydestä. Poliisin mukaan mies on myöntänyt aiheuttaneensa avopuolisonsa kuoleman. Teolle ei selvinnyt mitään motiivia poliisin esitutkinnassa.

"Harkitsi tekoa useamman tunnin uhrin nukkuessa"

Syyttäjän mukaan teko oli vakaasti harkittu ja samalla uhrin kannalta täysin yllättävä ja provosoimaton.

– (Uhrin) nukkuessa (syytetyllä) on ollut useampi tunti aikaa harkita asiaa rauhassa ja hän on päättänyt tappaa (uhrin), varannut tätä varten käsille useamman tekovälineen, yrittänyt aukaista (uhrin) kurkun, vaihtanut tekovälineen tehokkaammaksi ensimmäisen osoittauduttua riittämättömäksi ja lyönyt (uhria) isolla veitsellä voimakkaasti herkästi vaurioituviin ja elintärkeisiin kohtiin aiheuttaen tarkoituksella tämän kuoleman, syyttäjän haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan teko oli erityisen raaka ja julma muun muassa siksi, että mies pyrki sitkeästi ja kylmäverisesti surmaamaan uhrinsa vielä siinäkin vaiheessa, kun tämä oli kaatunut rappukäytävään ja yritti raahautua portaita pitkin pakoon.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta, mutta katsoo, että mielentilatutkimuksen tekeminen on tarpeen. Syyntakeettomaksi todetut määrätään vankeuden sijasta tahdosta riippumattomaan hoitoon.