Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komissaari vaatii Twitteriä noudattamaan EU:n sisältöä koskevia sääntöjä – uhkana jopa Twitterin estäminen EU-alueella

EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton vaatii miljardööri Elon Muskin johtamaa Twitteriä noudattamaan unionin disinformaation ehkäisyä koskevia sääntöjä.

Breton kävi keskiviikkona videoneuvottelun Muskin kanssa. Financial Timesin mukaan Breton sanoi, että Twitteriä voi odottaa estäminen unionin alueella tai jopa kuutta prosenttia maailmanlaajuisesta liikevaihdosta vastaavat sakot, jollei se noudata Muskin johdolla unionin sääntelyä.

Lehden lähteiden mukaan Breton sanoi Muskille muun muassa, että Twitterin on hylättävä "mielivaltainen" toimintatapa estettyjen käyttäjien palauttamisessa ja suostuttava alustan "laajaan itsenäiseen tarkastukseen" ensi vuoteen mennessä.

Muskia varoitettiin, että ilman näiden sääntöjen noudattamista Twitter saattaisi rikkoa EU:n uutta digipalvelusäädöstä, lehti kirjoittaa. Lähteiden mukaan Musk sanoi pitävänsä säädöstä hyvin järkevänä.

Breton sanoo Twitterissä, että alustan täytyy panna täytäntöön läpinäkyvät käyttäjäkäytännöt, vahvistaa merkittävästi sisällön moderointia ja ehkäistä disinformaation leviämistä. Musk on ilmoittanut muuttavansa Twitterin sisällönhallintaa aiempaa vapaammaksi.

Toiselle käyttäjälle vastanneessa tviitissään Musk viittasi Twitterin aiemman johdon aikana "epäonnistuneen luottamuksessa ja turvallisuudessa hyvin pitkään sekä sekaantuneen vaaleihin".

– Twitter 2.0:sta tulee paljon tehokkaampi, läpinäkyvämpi ja puolueettomampi, Musk kirjoitti.

Keskiviikkona julkaistussa blogikirjoituksessa Twitter sanoi, etteivät sen toimintaperiaatteet ole muuttuneet.

– Lähestymistapamme toimintaperiaatteiden täytäntöönpanossa tukeutuu enemmän loukkaavan sisällön poistamiseen: sananvapauteen, mutta ei tavoittavuuden vapauteen, blogissa kirjoitettiin.

EU-parlamentin viime kesänä hyväksymät uudet digisäädökset velvoittavat teknologiayhtiöt suojaamaan käyttäjiä laittomalta sisällöltä, lisäävät avoimuutta ja rajoittavat jättiyritysten valta-asemaa markkinoilla.

Digipalvelusäädös asettaa esimerkiksi some-palveluille ja markkinapaikoille velvoitteita muun muassa torjua laittoman sisällön leviämistä, verkossa olevaa disinformaatiota ja muita yhteiskunnallisia riskejä.

---

Uutisen lähteinä on käytetty AFP:tä ja Financial Timesia.