Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistönvälittäjä kavalsi lapsensa, mökkinaapurinsa ja asiakkaansa rahat Espoossa – yritti vakuutuspetosta jopa kuolleen äitinsä nimissä

Espoossa toimiva kiinteistönvälittäjä on tuomittu ehdottomaan vankeuteen kolmesta törkeästä petoksesta ja törkeästä kavalluksesta, mökkinaapuriin kohdistuneesta kavalluksesta sekä vakuutusyhtiöihin kohdistuneista petoksista.

Lisäksi hänet tuomittiin petosten yrityksistä ja tekoihin liittyvistä väärennyksistä.

Samassa yhteydessä tuomion sai aviopuoliso, joka oli osallinen osassa rikoksista.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus kertoo tiedotteessa, että 58-vuotiaan naisen tuomio on kaksi vuotta ja neljä kuukautta ehdotonta vankeutta.

Naisen aviopuolisolle oikeus mittasi vuoden kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Oikeuden tiedotteen mukaan yksi törkeistä petoksista ja törkeä kavallus tehtiin yhdessä aviopuolisoiden kesken. Yhdessä tehdyt teot kohdistuivat pariskunnan alaikäisen lapsen omaisuuteen.

Käräjäoikeus kertoo, että nainen ja mies kavalsivat lapsensa omaisuutta noin 155 000 euroa. He myös erehdyttivät maistraattia myöntämään luvan lapsen asunto-osakkeiden myyntiin. Osakkeen hinta oli 51 000 euroa.

Saadut varat käytettiin tavanomaiseen kulutukseen, ulkomaanmatkaan ja velkojen maksuun.

Oikeuden mukaan mies ei toiminut teoissa aktiivisesti, mutta lapsensa edunvalvojana hän salli ja mahdollisti naisen menettelyn.

Törkeään petokseen nainen syyllistyi kiinteistönvälittäjänä myytyään Kaitaalla sijainneen kiinteistön vuonna 2021.

Kaupan yhteydessä hän laskutti myyjältä oikeuden mukaan ylimääräistä yhteensä 78 250 euroa.

Oikeuden mukaan nainen teki myös useita vakuutuspetoksia hakien korvauksia olemattomista tapaturmista vakuutusyhtiöistä. Osa teoista jäi yrityksen asteelle.

Vakuutusyhtiön irtisanottua naisen vakuutukset nainen otti vakuutukset äitinsä verkkopankkitunnuksilla. Pian tämän jälkeen hän haki äitinsä nimissä korvauksia olemattomista vahingoista.

Tekoa varten nainen loi yli 90-vuotiaan äitinsä nimissä sähköpostiosoitteen. Vakuutusyhtiö ehti korvata naiselle perusteettomasti noin 34 300 euroa.

Toisessa tapauksessa nainen haki äidin nimissä vakuutuskorvausta 5 400 euroa pudonneesta kristallikruunusta.

Vakuutusyhtiön pyytäessä soittamaan korvaushakemukseen liittyen nainen tekeytyi puhelimessa sekä äidikseen että äitinsä naapuriksi. Oikeudessa hän kiisti soittaneensa puhelut.

Äidin kuoltua nainen väärensi kuolinpesän osakkaan allekirjoituksen valtakirjaan korvauksen hakemiseksi.

Lisäksi hän lähetti äitinsä nimissä vakuutusyhtiölle sähköpostiviestin äidin jo menehdyttyä. Rikollinen teko jäi yritykseksi vakuutusyhtiön jätettyä korvauksen maksamatta.

98-vuotiaalta mökkinaapuriltaan nainen kavalsi 15 600 euroa naapurin jouduttua sairaalaan.

Nainen ja mies kiistivät kaikki teot oikeudessa. Heidät tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia lapselleen yhteensä 195 000 euroa.

Lisäksi nainen joutuu korvaamaan muille asianomistajille noin 130 000 euroa.

Tuomio annettiin torstaina. Se ei ole vielä lainvoimainen.

Länsiväylä ei julkaise naisen nimeä alaikäisen lapsen suojaamiseksi.