Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bloomberg: EU-maat harkitsevat 65–70 dollarin hintakattoa venäläiselle öljylle

Euroopan unionin jäsenmaat keskustelevat venäläisen öljyn hintakaton asettamisesta 65–70 dollariin barrelilta, kertoo uutistoimisto Bloomberg lähteidensä tietoihin perustuen.

EU-suurlähettiläiden neuvotteluissa tänään on tavoitteena päästä sopuun hintakaton tasosta. Hintakatto edellyttää kaikkien EU-maiden hyväksyntää.

Jos EU-maat pääsevät hintakatosta sopuun, voivat EU ja johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä ilmoittaa hintakaton tason myöhemmin tänään, lähteet sanoivat Bloombergille.

Hintakaton tarkoituksena on vähentää Venäjän saamia tuloja öljynviennistä. Samalla hintakatto pyritään asettamaan riittävästi öljyn tuotantokustannusten yläpuolelle, jotta Venäjällä säilyy kannustimet jatkaa öljyn vientiä. Yhdysvallat ei halua Venäjän lopettavan täysin raakaöljyn vientiä, koska seurauksena voisi olla öljyn hinnan jyrkkä kallistuminen.

Käytännössä hintakatto toteutettaisiin siten, että yrityksiä kiellettäisiin tarjoamasta venäläisen öljyn vientiin tarvittavia kuljetuksia ja muita palveluita, ellei öljyä myydä hintakaton alittavaan hintaan.

Hintakaton on tarkoitus tulla voimaan 5. joulukuuta. Samana päivänä on tulossa voimaan EU-maiden tuontikielto venäläiselle raakaöljylle, joka koskee meritse EU:hun tuotavaa öljyä.

Venäläisen Urals-raakaöljyn hinta on painunut selvästi Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hinnan alapuolelle sen jälkeen, kun Venäjä helmikuussa aloitti laajan hyökkäyssodan Ukrainassa.

Keskiviikon aikana Brent-laadun raakaöljy oli halventunut tuntuvasti, kun EU-maiden neuvottelut hintakatosta olivat vielä kesken. Keskiviikkona alkuillasta Brent-öljyn hinta oli pudonnut suunnilleen 84 dollariin barrelilta eli päivän aikana noin neljällä dollarilla.