Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Saamelaiskäräjälaki tänään eduskunnan lähetekeskustelussa, useita kymmeniä kuollut tehdaspalossa Kiinan keskiosissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Merivoimien pääsotaharjoitus alkaa, vahva painotus kansainvälisyyteen

Merivoimien johtama syksyn pääsotaharjoitus Freezing Winds 22 alkaa tänään Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Merisotaharjoitukseen osallistuu joukkoja myös Maavoimista ja Ilmavoimista sekä runsaasti kansainvälisiä kumppaneita.

Harjoituksessa on mukana yhteensä 23 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 5 000 henkilöä.

Tavoitteena on harjoitella kansainvälisiä yhteisoperaatioita sekä harjoituttaa Merivoimia kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen.

Saamelaiskäräjälaki tänään eduskunnan lähetekeskustelussa

Eduskunnassa lähetekeskustelussa on tänään hallituksen esitys saamelaiskäräjistä annetun lain muuttamisesta.

Hallitus antoi saamelaiskäräjälain eduskunnan käsittelyyn viime torstaina äänin 11–3. Keskustan paikalla olleet ministerit äänestivät esitystä vastaan.

Keskeisenä muutoksena ehdotetaan saamelaiskäräjien vaaliluettelokelpoisuuden uudistamista. Laista poistettaisiin niin kutsuttu lappalaispykälä, joka takaa pääsyn luetteloon vanhan maa-, veronkanto- tai henkikirjan merkinnän pohjalta. Vastaisuudessa vaalikelpoisuus määritettäisiin kielen perusteella.

Lähetekeskustelussa on tänään myös esitys vuoden 2023 talousarvioesityksen täydentämisestä.

Pääministeri Marin aloittaa tänään vierailunsa Islannissa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) aloittaa tänään vierailunsa Islannissa. Marin tapaa Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottirin Reykjavikissa.

Tapaamisessa on tarkoitus keskustella ilmastotoimista ja luontokadon torjunnasta, vihreän siirtymän energiaratkaisuista, ihmisoikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon edistämisestä, taloudesta, pohjoismaisesta ja arktisesta yhteistyöstä sekä maiden kahdenvälisistä suhteista.

Marinin ja Jakobsdottirin on tarkoitus osallistua myös Islannin kansallismuseossa järjestettävään keskustelutilaisuuteen.

Useita kymmeniä kuollut tehdaspalossa Kiinan keskiosissa

Ainakin 36 ihmistä on kuollut maanantaina syttyneessä tehdaspalossa Kiinan keskiosissa, kertoo Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

Lisäksi kahden ihmisen kerrotaan olevan edelleen kadoksissa.

Tehdaspalo syttyi Henanin maakunnan Anyangin miljoonakaupungissa.

Kiinassa teollisuusonnettomuudet ovat yleisiä. Niiden taustalla on usein turvallisuusohjeiden noudattamatta jättäminen.

Vuonna 2019 Kiinan itäosassa sijaitsevassa Yanchengin kaupungissa kemikaalitehtaan räjähdyksessä kuoli 78 ihmistä ja loukkaantui satoja. (Lähde: AFP)

Tutkimus: Bakteerien aiheuttamat infektiot maailman toiseksi yleisin kuolinsyy

Bakteerien aiheuttamat infektiot olivat maailman toiseksi yleisin kuolinsyy vuonna 2019, selviää Lancet-lehdessä julkaistusta laajasta tutkimuksesta.

Bakteerien aiheuttamiin infektioihin kuoli kyseisenä vuonna noin 7,7 miljoonaa ihmistä eli noin joka kahdeksas vuonna 2019 kuolleesta.

Tutkimuksessa tarkkaillusta 33 bakteerista viisi aiheutti yli puolet kuolemantapauksista.

Bakteerien aiheuttamien infektioiden edellä kuolinsyissä olivat iskeemiset sydänsairaudet, jotka voivat ilmentyä esimerkiksi sydänkohtauksina.

Tutkimuksen toteuttaneessa Global Burden of Disease (GBD) -tutkimusohjelmassa on mukana tuhansia tutkijoita ympäri maailmaa. (Lähde: AFP)

Erik Haulan New Jersey jatkoi hurjaa alkukauttaan, nyt kaatui Edmonton

Jääkiekon NHL:ssä New Jersey Devils otti kauden 16. voittonsa, kun se kaatoi Edmonton Oilersin kotihallissaan 5–2. New Jerseyn ykkösnimi oli sveitsiläishyökkääjä Nico Hischier, joka syötti joukkueensa maaleista kolme.

New Jerseyn suomalaishyökkääjä Erik Haula jäi ottelussa ilman tehopisteitä. Sen sijaan Edmontonin Jesse Puljujärvi syötti Ryan Nugent-Hopkinsin maalin. Lisäksi Puljujärvi oli maskimiehenä maalin edessä, kun Leon Draisaitl teki Edmontonin avausmaalin ylivoimalla.

Edmontonin Markus Niemeläinen sai vastuuta joukkueen takalinjoilla lähes 8 minuuttia.

Argentiina ja Ranska avaavat MM-taipaleensa

Jalkapallon miesten MM-lopputurnauksessa Qatarissa pelataan tänään avausottelut alkulohkoissa C ja D. Kisojen suursuosikeista MM-pelinsä avaavat Argentiina lohkossa C ja puolustava mestari Ranska lohkossa D. Kisojen ainoa Pohjoismaa Tanska on sekin kentällä.

Argentiina kohtaa Saudi-Arabian jo kello 12 alkavassa ottelussa, ja lohko C täydentyy Meksikon ja Puolan kello 18 alkavalla kohtaamisella. Tanska avaa D-lohkon kello 15 alkavalla ottelulla Tunisiaa vastaan, ja Ranska saa vastaansa Australian kello 21.