Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saamelaiskäräjälaki tänään eduskunnan lähetekeskustelussa

Eduskunnassa lähetekeskustelussa on tänään hallituksen esitys saamelaiskäräjistä annetun lain muuttamisesta.

Hallitus antoi saamelaiskäräjälain eduskunnan käsittelyyn viime torstaina äänin 11–3. Keskustan paikalla olleet ministerit äänestivät esitystä vastaan.

Keskeisenä muutoksena ehdotetaan saamelaiskäräjien vaaliluettelokelpoisuuden uudistamista. Laista poistettaisiin niin kutsuttu lappalaispykälä, joka takaa pääsyn luetteloon vanhan maa-, veronkanto- tai henkikirjan merkinnän pohjalta.

Vastaisuudessa vaalikelpoisuus määritettäisiin kielen perusteella. Se koskee nykyisessä laissa ihmisiä, jotka itse tai joiden vanhemmista ja isovanhemmista ainakin yksi on oppinut saamen kielen ensimmäisenä kielenä. Tätä kelpoisuutta ehdotetaan ulotettavaksi yhdellä uudella sukupolvella taaksepäin niin, että määritelmä ulottuisi vastaisuudessa myös isoisovanhempiin.

Lain määritelmä koskisi vain oikeutta äänestää ja asettua ehdolle saamelaiskäräjien vaaleissa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen ovat korostaneet, että kyse ei ole laajemmasta saamelaisuuden määritelmästä eikä se vaikuta esimerkiksi henkilön oikeuteen saada palveluita saamen kielellä. Timonen ja Henriksson ovat kiistäneet ajatuksen, että lakiin sisältyvä kuulemisvelvollisuus antaisi saamelaisille veto-oikeuden heidän alueitaan koskevaan päätöksentekoon.

Saamelaislakia on pyritty uudistamaan usean hallituskauden ajan. Viimeksi oikeusministerinä ollessaan Henriksson joutui vetämään vastatuulessa olleen aloitteen pois eduskunnasta vuonna 2015.

Eduskunnan lähetekeskustelussa on tänään myös esitys vuoden 2023 talousarvioesityksen täydentämisestä.