Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putinin entinen neuvonantaja syyttää Puolaa toisen maailmansodan alkamisesta

Venäläinen politiikan tutkija ja presidentti Vladimir Putinin läheisenä neuvonantajana toiminut Sergei Markov, julkaisi viestipalvelu Telegramissa tiistai-iltana useita viestejä, joilla hän kommentoi Itä-Puolaan osuneita ohjuksia.

Markov syyttää kahden siviilin hengen vaatinutta tapausta länsimaiden provokaatioksi. Osansa saa varsinkin Puola, jonka historiasta Markov esittää vaihtoehtoisen tulkinnan.

– On muistettava, että toinen maailmansota alkoi Puolan takia. Sen johdon ylimielisyyden ja itseluottamuksen. Ja Puolan mielettömän russofobian (venäläisvastaisuuden), Markovin kirjoitus alkaa.

Markov väittää Puolan hankaloittaneen liittoutuneiden valmistautumista natsi-Saksan sotatoimiin, koska se ei antanut Neuvostoliiton asevoimien eli puna-armeijan kulkea alueidensa lävitse kukistamaan Adolf Hitleriä.

– Puolalaiset toivoivat voivansa päästä mukaan Saksan asevoimien paraatiin Moskovassa. He toivoivat voittavansa Saksan. Yleisesti ottaen Puolan johtajat ovat hulluja ja sodanlietsojia. Ja nyt he voivat sytyttää kolmannen maailmansodan, kirjoitus päättyy.

Toinen maailmansota alkoi 1. syyskuuta 1939, kun natsi-Saksa hyökkäsi Puolaan. Ennen hyökkäystä Saksa solmi Neuvostoliiton kanssa hyökkäämättömyyssopimuksen, jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa maat jakoivat Itä-Euroopan omiin etupiireihinsä. Neuvostoliitto hyökkäsi Puolaan 17. syyskuuta. Vallatun Puolan länsiosa jaettiin Saksalle ja itäosa Neuvostoliitolle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti keskiviikkona G7:n ja puolustusliitto Naton jäsenille Reutersin mukaan, että Puolaan tiistaina osuneet ohjukset olivat Ukrainan laukaisemia ilmatorjuntaohjuksia. Ukraina laukaisi ohjukset mitä luultavimmin torjuakseen Venäjän tiistaina toteuttamaa, sodan tähän asti suurinta ohjushyökkäystä. Arviolta sata ohjusta laukaistiin eri puolille Ukrainaa.