Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus käsitellee kiisteltyä saamelaiskäräjälakia taas tänään

Hallituksen on STT:n tietojen mukaan tarkoitus tänään käsitellä kiistaa herättänyttä saamelaiskäräjälain uudistusta.

Asiaa koskeva lakiesitys oli tarkoitus antaa eduskunnalle jo torstaina. Oikeusministeriö oli jo ehtinyt ilmoittaa asiasta ja lähettää kutsun tiedotustilaisuuteen. Lakiesitys ei kuitenkaan edennyt, koska keskusta oli pöydännyt asian. Tämä tarkoittaa sitä, että asian seuraava käsittely voi olla tästä aikaisintaan kolmen päivän kuluttua eli tänään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tuolloin olevansa valmis kutsumaan istunnon koolle myös viikonloppuna.

Asiasta kiistaa hallituspuolueiden välillä

Lakiesityksen etenemisestä ei kuitenkaan ole varmuutta myöskään tänään. Keskustalla on mahdollisuus pyytää asian ottamista pöydälle myös toisen kerran, jos tämän tekee joku toinen ministeri kuin torstaina pöytäämistä pyytänyt maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.). Kolmannella kerralla asian pöytäämistä voisi vaatia enää vain sellainen ministeri, joka ei ole osallistunut kahteen ensimmäiseen istuntoon.

Lakiesitys on aiheuttanut voimakasta kiistaa hallituspuolueiden välillä. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) arvosteli torstaina sitä, että pääministeri Marin toi erimielisen esityksen valtioneuvostoon. Marin puolestaan sanoi keskustelleensa Saarikon kanssa ennalta siitä, että laki tuodaan eduskuntaan niin, että keskusta tulee äänestämään sitä vastaan valtioneuvostossa.

Useiden muiden lakiesitysten kohtalo edelleen auki

Hallituksella on lisäksi ratkottavana pikaisesti useiden muiden kiistanalaisten lakiesitysten kohtalo. Esitysten pitäisi olla periaatteessa eduskunnassa jo muutaman päivän kuluessa, jotta ne olisi mahdollista ehtiä käsitellä eduskunnassa vielä tämän vaalikauden aikana. Vaalitauko alkaa eduskunnassa maaliskuun alkupuolella.

Näiden kiistanalaisten esitysten joukkoon kuuluu esimerkiksi arvonnousuvero.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) varoitti jo lauantaina, ettei saamelaiskäräjälakia välttämättä ehdittäisi enää käsitellä valiokunnassa, sillä valiokunta on jo nyt tukossa asioista.